Európa tehetetlen a saját dzsihádistáival szemben

ISIS  GROUP PICTURE An image grab uploaded on June 19, 2014 by Al-Hayat Media Centre shows Abu Muthanna al-Yemeni (C), believed to be Nasser Muthana, a 20-year-old
An image grab uploaded on June 19, 2014 by Al-Hayat Media Centre shows Abu Muthanna al-Yemeni (C), believed to be Nasser Muthana, a 20-year-old man from Cardiff, Wales, speaking in an online video titled "There is no life without Jihad" from an undisclosed location. Muthana, who left to fight in Syria was identified by his father, Ahmed Muthana after he appeared in the online video aimed at recruiting jihadists His father slammed those who had drawn his son into the conflict, saying they only "send other people's children" into battle. === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL HAYAT MEDIA CENTRE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ===
Vágólapra másolva!
A BBC-nek tálalt ki egy anya arról, hogy Nagy-Britanniában mennyire nem veszik komolyan a hazatérő dzsihádisták társadalmi visszailleszkedését segítő programokat. Szerinte elsősorban azoktól kell tartani, akik most még a fronton harcolnak. A titkosszolgálatok érzékelik a veszélyt, de az esetek nagy részében tehetetlenek. Az Iszlám Állam ugyanakkor nem az: tévécsatornát indít, hogy újabb tagokat toborozzon.
Vágólapra másolva!

Két lábon járó időzített bombák azok a dzsihádisták, akik Szíriából visszatérnek Nagy-Britanniába, és nem kapnak megfelelő támogatást a helyi hatóságoktól a társadalomba való visszailleszkedésre – erre figyelmeztetett az az asszony, akit a BBC Inside Out című műsora szólaltatott meg hétfő este. A 45 éves Linda (aki korábban is szerepelt a csatornán, de most már arcát is adta a véleményéhez) még 2013 októberében utazott a török-szír határhoz, hogy a polgárháborús arab országban harcoló fiát, Jamest rávegye a dezertálásra.

Az Iszlám Állam szószólói, középen egy walesi születésű harcossal Forrás: AFP/Al Hayat Media Centre

Ez néhány hónap alatt sikerült is neki: tavaly februárban 21 éves fia kapcsolatba lépett vele, elmondta, hogy haza akar menni, de nem tudja, hogyan. Az anya erre tovább utazott a dél-törökországi Adana városba, ahová az iPhone-jával kalauzolta el a fiát – ennek részleteiről nem beszélt.

Senkit nem érdekelnek

Csakhogy mióta hazatértek, falakba ütköznek. Linda állítása szerint Jamest az egyik, visszailleszkedést segítő, ún. deradikalizációs program sem karolja fel – pedig jó néhány van –, a rokonok pedig hátat fordítottak nekik. Az anya azt mondja: noha fia sebesülten tért vissza a frontról, sok erőszakot látott, és még ma is nehezére esik beszélni az emlékeiről, ő inkább a jövőbeni visszatérők miatt aggódik: „Ő (James) már nem ért egyet a terrorizmussal. Engem inkább az egész szituáció aggaszt, mert azoknak, akik visszajönnek, nincsenek ilyen szülei, mint én.

Szíriai dzsihádisták teljes harci díszben Forrás: AFP/Karam Al-Masri

Fontos körülmény, hogy Lindáék két éve tértek át az iszlám hitre, James elutazása előtt pedig Cambridge-be járt. Mindez tisztes megélhetést feltételez, vagyis a fiút inkább a talajt vesztettség, semmint a reménytelen anyagi helyzet terelte új „kalandok” felé. Azok, akiket az utóbbi is befolyásolt, valószínűleg nehezebb körülmények közé térnek vissza, ez pedig ismételt veszélyforrás lehet.

Nem tudnak mit csinálni

Az sem mellékes körülmény – bár erről szintén nincs szó a műsorban –, hogy 2014 elején az Iszlám Állam (IS) nevű terrorszervezetről még messze nem lehetett annyit hallani, mint tavaly június – az iraki Fallúdzsa és Moszul lerohanása – óta. Az IS igen tudatos kommunikációja másod- és harmadgenerációs európai muszlim fiatalok százait csábította Szíriába és Irakba – többet, mint az al-Kaida, amelynek hasonló tevékenységét két hete ország-világ megtapasztalhatta –, tömeges visszatérésük ma még nehezen megbecsülhető kockázatokat rejt.

Párizsban Európa újabb ízelítőt kapott a dzsihádista fenyegetettségből Forrás: AFP/Martin Bureau

A brit hírszerzés, az MI5 szerint eddig több mint 300-an tértek vissza Nagy-Britanniába, és ez momentán a legnagyobb nemzetbiztonsági fenyegetés, már csak azért is, mert az ügyészségnek eddig mindössze hat ember ellen sikerült vádat emelnie terrorizmus vádjával. Hasonló tehetetlenségről számolt be nemrég Ausztria is.

Demokráciában nem lehet akármit

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy ezek az emberek az egyes országok saját állampolgárai – Franciaországban, Nagy-Britanniában vagy Németországban született fiatalokról van szó –, vagyis például

Olyan titkosszolgálat pedig nincs – különösen nem a polgári demokráciákban –, amely képes lenne a saját állampolgárai százainak (vagy inkább ezreinek) egyidejű követésére, hiszen az, hogy valakinek például gyanús kapcsolatai vannak, még nem ok arra, hogy az illetőt letartóztassák – a Párizsban fegyvert fogó Kouachi fivérek is hosszú ideje voltak a hírszerzés látókörében, eljárást mégsem indíthattak ellenük.

Bővülő dzsihádista médiaportfólió

Amíg az európai politika és a titkosszolgálatok megoldást próbálnak találni a problémára, az Iszlám Állam nem tétlenkedik: a már működő műholdas tévéadó és rádióállomás után hamarosan elindítja első, egész nap sugárzó internetes televízióját, új fokozatra emelve ezzel a toborzást segítő propagandagépezetet. Az al-Bayan a hírek szerint a KhilafaLive.info címen lesz elérhető – az elnevezés az IS vezetőjére, a kedden állítólag újabb életveszélyes támadást túlélő Abu Bakr al-Bagdadira utal –, cikkünk írásakor azonban az oldal még hibaüzenetet jelzett.

A kalifa újabb támadást élt túl Forrás: AFP/-

A Vocativra azonban már felkerült a csatorna első beharangozó videója. Ennek 38. másodpercében – homályosan bár, de – feltűnik John Cantlie is, aki állítólag az al-Bayan egyik húzóembere lesz.

A 2012 végén túszul ejtett brit haditudósító már vaskos referenciaanyaggal rendelkezik: legutóbbi munkája – a nyugati narratíva szöges ellentéteként – az IS által ellenőrzött Moszul „teljesen normális” mindennapjait mutatja be.

Az iszlamista tévéadó zászlóshajójának az Itt az idő a toborzásra című műsort szánják, amely – „iszlám állami idő szerint” (ez a moszkvaival egyezik meg) – szerda délután 5 órától számít a nézők figyelmére.