Váltságdíjat követel Japántól az Iszlám Állam két túsz életéért

isis iszlám állam lefejezés
Vágólapra másolva!
Az iraki kormányfő szerint egy légicsapásban megsebesült az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi. Az iszlamista csoport közben nyilvánosságra hozott egy újabb videót, amelyben két japán túsz lefejezésével fenyegetnek.
Vágólapra másolva!

Abu Bakr al-Bagdadi a szíriai határ közelében lévő Káim városában „egy iraki légicsapás következtében sebesült meg, de csodával határos módon túlélte a támadást” – számolt be Haider al-Abádira hivatkozva az Al-Hajat című arab nyelvű újság. Az iraki kormányfő szerint a szunnita terrorszervezet vezetője ideje nagyobbik részét Szíriában tölti.

Az al-Hajatnak adott interjújában Haider al-Abádi arról is beszél, hogy véleménye szerint az Iszlám Állam jelentette fenyegetés miatt számos nyugati ország vezetése átértékelte teendőit. Példaként hozta fel, hogy szinte senki nem beszél már a szíriai elnök hatalomból való eltávolításának szükségességéről, és az Egyesült Államok és Irán közelebb kerültek egy kétoldalú megállapodáshoz.

Váltságdíjat követelnek

Az Iszlám Állam közben nyilvánosságra hozott egy új videót, amelyben két japán túszt mutatnak, akikért 200 millió dolláros váltságdíjat követelnek, különben 72 óra múlva kivégzik őket

A Flashpoint Intelligence nevű nemzetközi biztonsági cég szerint a felvétel hitelesnek tűnik – számolt be az NBC News. Az amerikai hírtelevízió emlékeztetett arra, hogy Abe Sindzó japán kormányfő január 17-én, kairói látogatásán pontosan ekkora összeget ajánlott fel támogatásként az Iszlám Állam ellen harcoló országoknak.

Újra előrekerült Dzsihádi John

A felvételen a hírhedt Dzsihádi John hangja hallható – azé a brit dzsihádistáé, aki a feltételezések szerint korábban lefejezte a nyugati túszokat.

A USA Today beszámolója szerint a két túsz Goto Dzsogo Kendzsi és Jukava Haruna. A japán külügyminisztérium terrorellenes osztályának egyik név nélkül nyilatkozó illetékese azt mondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy látták és elemzik a felvételt.

Jukava a negyvenes évei elején jár, egy magán katonai cég alkalmazottja, akit augusztusban rabolták el, amikor Szíriába utazott, hogy a blogja szerint harcosokat képezzen ki. Facebook-oldalára több képet is feltett, amelyek júliusban készültek Irakban és Szíriában.

A felvételen a hírhedt Dzsihádi John hangja hallható Forrás: AFP/Ho

Túl veszélyes

Utolsó bejegyzésében azt írta, hogy nem fedheti fel a tartózkodási helyét, de „a következő talán még veszélyesebb lesz.

Goto tekintélyes szabadúszó újságíró, aki tavaly érkezett tudósítani Szíriába, és ismerte Jukavát.