Szijjártó: Kiváló lesz a kapcsolat Amerikával

Vágólapra másolva!
Az új amerikai nagykövet érkezése jó lehetőség, hogy a magyar-amerikai politikai viszonyt visszaemeljük arra a kiváló szintre, amin a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok és a védelmi együttműködés van - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 
Vágólapra másolva!

A tárcavezető bejelentette, a magyar kormány úgy döntött, hogy Chicagóban főkonzulátust nyit, ami szeptemberben kezdheti meg a működését.

Szijjártó többször hangsúlyozta már, hogy jó a kapcsolatunk az Egyesült Államokkal Forrás: MTI/Mohai Balázs

Szijjártó Péter elmondta: a viszony rendezésére való amerikai nyitottság és készség jele, hogy magyar idő szerint szerda este - egy teljesen átlagosnak mondható, két hónapos ügyintézési határidőn belül - Magyarország megkapta az amerikai külügyminisztériumtól a leendő washingtoni nagykövetre vonatkozó elfogadó nyilatkozatot.

Szijjártó Péter 2015 egyik legfontosabb kérdéseként említette, hogy létrejön-e a szabadkereskedelmi megállapodás az EU és az Egyesült Államok között. Kijelentette: ha az Európai Bizottságnak adott mandátum, tárgyalási pozíció alapján születne meg a megállapodás, az segítené a magyar gazdaság növekedését. A miniszter hangsúlyozta, lényeges, hogy a tárgyalások mindvégig átláthatóak legyenek.

Hétfőn érkezett

Az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, Colleen Bradley Bell, hétfőn délután érkezett Budapestre. A diplomatát a kormány nevében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára fogadta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Erről az egyik olvasónk egy videót is készített.

A felvételt egyébként Botházi Csaba készítette és küldte el nekünk, ezért 10 000 forintos Clickshop kedvezménykuponnal ajándékoztuk meg.

Colleen Bradley Bell megbízólevelét szerdán adta át Áder János köztársasági elnöknek. Erről bővebben itt olvashat.

Szijjártó kitért a magyar-orosz kapcsolatra is

A magyar-orosz viszonyról a miniszter kifejtette: egész Európának érdeke, hogy kiszámítható partnerség, kiegyensúlyozott együttműködés legyen Oroszországgal. A kapcsolatok rendezése már csak azért is fontos lenne, mert az EU-orosz kereskedelmi forgalom 7 százalékkal visszaesett a szankciók következtében – mutatott rá. A közép-európai országok számára az energiabiztonság miatt különösen fontos, hogy legyen előrelépés az EU-orosz viszonyban. Erre azonban csak akkor van esély, ha az ukrajnai fegyveres konfliktusban részes minden fél tiszteletben tartja a minszki megállapodást – mondta.

A külügyminiszter megjegyezte, hogy a nagy és erős országok egyes geopolitikai helyzetek kezelésekor nem mindig veszik figyelembe az adott térség kis országainak érdekeit.

Küldjön Ön is fotót vagy videót a szerkesztőségünkbe! Ha a felvételt felhasználjuk, akkor megajándékozzuk! További részleteket itt olvashat!