Külföldre menekülnek a kárpátaljaiak a mozgósítás elől

Vágólapra másolva!
Váratlan akadályokba ütközik a mozgósítás Kárpátalján: a megyei hadkiegészítő parancsnokság vezetője szerint a kárpátaljai tartalékosok 75 százaléka külföldön tartózkodik.
Vágólapra másolva!

Ivan Vaszilcun ezredes elpanaszolta a kárpátaljai illetékeseknek, hogy a katonai behívók közül csupán minden negyediket-ötödiket sikerül kézbesíteni, mivel a hozzátartozók állítása szerint a címzettek külföldön tartózkodnak. Ezért a hadkiegészítő parancsnokság a rendőrség segítségét kérte az érintettek hollétének kiderítésére.

Szerinte ugyanis fölöttébb gyanús, hogy a mozgósítás elrendelését megelőző napokban a kárpátaljai hadköteles férfiak mintegy 75 százaléka szinte egyszerre vállalt munkát a környező országokban.

Harckocsizókra nagy szükség lenne Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Csak nők vannak otthon

Az ezredes tapasztalatait az egyik Ungvárhoz közeli magyar lakta község önkormányzatának a hadkötelesek nyilvántartásával megbízott munkatársa is megerősítette az Origónak. Elmondása szerint egyetlen behívót sem sikerült kézbesítenie.

Csöngetésére rendszerint a családok nőtagjai nyitnak ajtót azzal, hogy a fiúk, apjuk vagy férjük éppen külföldön tartózkodik.

Háromezer embert érint

Ukrajnában január 20-án kezdődött meg a részleges katonai mozgósítások idei első, sorrendben negyedik szakasza. Ennek keretében azokat a 25-60 év közötti férfiakat sorozhatják be, akik már túl vannak a kötelező sorkatonai szolgálaton, vagyis részt vettek kiképzésen.

A megyei hadkiegészítő parancsnokság közlése szerint Kárpátaljáról körülbelül 3 ezer tartalékost fognak az elkövetkezendő 90 nap során mozgósítani. Főleg harckocsizókra, rádiósokra, tüzérekre, rakétásokra és járműszerelőkre van jelenleg égető szükség.

A mozgósítás hivatalos elrendelését megelőző napokban az internetes közösségi oldalakon futótűzként terjedt a felhívás, hogy aki teheti, azonnal hagyja el az országot.

A lázadók vezetője az ukránokat tette felelőssé a trolibusz elleni támadásért Forrás: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko

Nem tárgyalnak a lázadók

Az oroszbarát Donyecki Népköztársaság vezetője pénteken közölte, hogy semmilyen további kompromisszumra nem hajlandó az ukrán erőkkel kötendő tűzszünet ügyében, és bejelentette: nagyszabású offenzívát indítanak, hogy a délkelet-ukrajnai megye teljes területét ellenőrzésük alá vonják.

Olakszandr Zaharcsenko az MTI jelentése szerint egy nappal korábban a donyecki repülőtér ukrán védőit tette felelőssé azért, hogy Donyeckben aknavetővel belelőttek egy trolibuszba. A támadás a legfrissebb közlések szerint nyolc ember halálát okozta.