Felcsútról nem látszanak az ország problémái

Orbán Viktor családtag ÉPÜLET FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása lelátó megnyitó miniszterelnök MOZOG politikus SZEMÉLY szülők tapsol Felcsút, 2014. április 21.
Orbán Viktor miniszterelnök és szülei a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna ny
Felcsút, 2014. április 21. Orbán Viktor miniszterelnök és szülei a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén 2014. április 21-én. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Tucatnyi riportalany szólal meg abban az írásban, amelyet a Bloomberg Businessweek közölt Magyarországról és annak miniszterelnökéről. Az amerikai lap szokatlanul hosszú cikke részletesen foglalkozik az elmúlt huszonöt évvel, és kitér arra is, hogy a 2010 óta tapasztalt kormányzati lépések nem előzmény nélküliek. Konklúzió azonban nincs, hacsak annyi nem, hogy a Pancho Arénából nem látszanak az ország gondjai.
Vágólapra másolva!

A legmeghatározóbb magyar és az egyik legmegosztóbb európai politikusként jellemzi Orbán Viktor miniszterelnököt a magyar politikai helyzetről közölt cikkében a Bloomberg Businessweek. Az amerikai üzleti hetilap terjedelmes elemzését a felcsúti stadionban november 29-én lejátszott Puskás Akadémia-Diósgyőr meccsen tapasztalt helyzetkép foglalja keretbe: a szerző, Stephan Faris részletesen leírja, milyen idegesen reagál a miniszterelnök egy-egy kihagyott helyzetre, és hogyan ujjong a hazai csapat győztes gólja után. Később megállapítja: a Pancho Aréna VIP-páholyából nézve Orbán Viktor számára Magyarország problémái nagyon távolinak tűnnek.

A hely, ahonnan nem látszanak a problémák Forrás: MTI/Beliczay László

Orbánból anti-Orbán

A cikk elsősorban azt mutatja be, hogy honnan indult és hova jutott 25 év alatt a kormányfő. „Nagyon veszélyes volt ez akkoriban” – emlékszik vissza a Fidesz-alapító Fodor Gábor a miniszterelnök 1989-ben, a Hősök terén elmondott beszédére, majd arra jut, hogy „Orbán mára egy anti-Orbánná vált”. E folyamat köztes állomásai az írás szerint 1994-hez és 2002-höz, a Fidesz két nagy választási zakójához köthetők. „A 2002-es vereség után rájött, hogy a makrogazdasági teljesítmény nem annyira fontos, mint az a népszerűség, amire egy-egy ígérettel szert tehet” – vélekedik egy másik nyilatkozó, Mellár Tamás közgazdász, akkori KSH-elnök.

Mellár Tamás szerint az ígéretek fontosabbak, mint a gazdasági mutatók Forrás: MTI/Beliczay László

Elfordultunk a demokráciától

Nem meglepő, hogy az elemzés nagy része az utóbbi öt évvel foglalkozik.

– írja a Bloomberg, amely külön kitér a tusnádfürdői, az illiberális állam víziójáról tartott Orbán-beszédre, valamint John McCain neofasiszta diktátorozó véleményére.

John McCain itt még mosolyogva áll Orbán Viktor mellett Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely

„Magyarország az az EU-tagállam, amely a leginkább elfordul a demokráciától” – nyilatkozza egy Budapestre akkreditált anonim nyugati diplomata, az írás viszont megjegyzi, hogy Brüsszel eddig „csendben maradt”, és a 2014-2020-as időszakra megszavazta a Magyarországnak folyósítandó forrásokat.

Baljós előzmények, változó közhangulat

A cikk arra is emlékeztet, hogy a legtöbb vitatott intézkedés a 2008-as pénzügyi válságra, és „a magyar gazdaság gyors liberalizációjára” adott válasz volt, ráadásul a közhangulat is drasztikusan megváltozott Magyarországon: egy 2009-es felmérés szerint a demokrácia elfogadottsága 71-ről 56 százalékra csökkent, a piacgazdaságé pedig még ennél is jobban, 80-ról 46 százalékra süllyedt.

– vélekedik a cikkben Gyurcsány Ferenc, majd Kovács Zoltán kormányszóvivő partizmusnak minősíti például a külföldi cégekre kivetett különadót.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor volt az első, aki észrevette a magyar közhangulat változását Forrás: Origo

És ha már az adók: szó van a leginkább az RTL Klubot sújtó reklámadóról is, amely után a csatorna híradója egy csapásra kormányellenes műsorrá vált. Dirk Gerkens, a csatorna ügyvezetője szerint azonban ez nem igaz, ők „független műsort állítanak elő, amely ugyanakkor nem foglalkozik a »semmittevő« ellenzékiekkel”.

Múló varázslat

A szerző kitér a Jobbik felemelkedésére is, felidézve, hogy az 1994-ben mért 14 százalék után 2011-be már 24 százalék tekintett anitpátiával a zsidóságra, a radikális párt pedig második erővé vált Magyarországon, miközben a Fidesz támogatottsága óriásit zuhant az elmúlt időszak véleményes intézkedései – például az internetadó – miatt. Utóbbival kapcsolatban Schiffer András nyilatkozott a lapnak: