Japán még bízik a túszok megmentésében

japán túszok túsz
TOPSHOTS People look at a large TV screen in Tokyo on January 20, 2015 showing news reports about two Japanese men (in orange) who have been kidnapped by the Islamic State group. Japanese Prime Minister Shinzo Abe, speaking at a press conference during a visit to Jerusalem on January 20, demanded that the Islamic State group immediately free the two Japanese hostages unharmed after the jihadists posted a video threat to kill them. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO
Vágólapra másolva!
A japán kormány az utolsó pillanatig nem adja fel az erőfeszítéseket, hogy megmentse az Iszlám Állam fogságában lévő két túsz életét.
Vágólapra másolva!

A dzsihádisták 200 millió dollárt követelnek a két túsz életéért, a fizetésre adott határidő péntek reggel járt le.

Elemzők azonban emlékeztettek, hogy a videón Dzsihádi John nem adott semmiféle információt arra vonatkozóan, kivel és hogyan kellene felvenni a kapcsolatot a japánoknak.

Az Iszlám Államhoz köthető egyik internetes fórumon pénteken megjelent egy figyelmeztetés, hogy „a visszaszámlálás megkezdődött” a 47 éves Goto Kendzsi és a 42 éves Jukava Haruna számára. A két túsz sorsáról azonban nincs semmi hír.

Az ország várja a híreket Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Ammánból intézkednek

Nakajama Jaszuhide japán külügyminiszter-helyettes Jordánia fővárosából koordinálja a szabadítási erőfeszítéseket – számolt be az ABC News. A két japán állampolgár fogva tartóival azonban a kormány nincsen közvetlen kapcsolatban.

Tokió legnagyobb mecsetében pénteken a két férfiért imádkoztak, Goto édesanyja pedig sajtótájékoztatón könyörgött a fia életéért.

Japán illetékesen nem beszélnek arról, hogy a kormány hajlandó lenne-e kifizetni a váltságdíjat, de a legfejlettebb országokat Hetek korábban megállapodtak abban, hogy nem engednek az emberrablók zsarolásának.