Most nem támadja Jemenben az al-Kaidát az USA

Vágólapra másolva!
Félbehagyta az USA a jemeni al-Kaida elleni műveleteket. Erre a bizonytalan belpolitikai helyzet miatt kényszerültek, miután csütörtökön lemondott az elnök és a kormány is.
Vágólapra másolva!

Leállította az Egyesült Államok az al-Kaida ellen irányuló terrorellenes műveletei egy részét Jemenben, miután az Irán által támogatott húszi lázadók átvették az ország ellenőrzését. Az USA által támogatott jemeni kormány csütörtöki összeomlása "megbénította" a terrorizmusellenes hadjáratot - közölte pénteken két amerikai biztonsági tisztségviselő. Szerintük ez súlyosan visszaveti a harcot az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) ellen, amely a szélsőséges hálózat egyik legveszélyesebb szárnya.

Egyebek közt le kellett állítaniuk - legalábbis egy időre - a dróncsapásokat.

Kudarcos stratégia

Ez újabb kudarcot jelent Barack Obama közel-keleti politikája számára. Megkérdőjelezi azt a terrorizmus elleni stratégiát is, amely a pilóta nélküli harci gépekkel folytatott hadviselésre és gyakran ingatag külföldi partnerekre támaszkodott, hogy ne kelljen szárazföldi erőket bevetnie az USA-nak.

A jemeni fővárosban szombaton ismét tüntetők ezrei vonultak az utcákra, hogy szembeszálljanak a hatalomváltást kierőszakoló síita húszi lázadók Anszar Allah nevű mozgalmának híveivel. Az al-Arabíja televízió szerint a húszik helyenként összecsaptak a tüntetőkkel. "Le a húszik rezsimével" – skandálták. A tüntetés résztvevőit a több jemeni tartomány által nemrég létrehozott "Elutasítás Mozgalma" mozgósította. A szombati megmozdulás volt az eddigi legnagyobb azóta, hogy a húszi lázadók tavaly szeptemberben átvették a főváros, Szanaa ellenőrzését.

A parlament dönthet

Előző nap Jemen-szerte számos csoport vonult az utcákra, hogy a síita felkelők mellett, illetve ellen tüntessen, miközben az elnök és a kormány lemondása után belpolitikai bizonytalanság uralkodik az országban.

A húszi fegyveresek a héten elfoglalták az elnöki palotát, körülvették Abed Rabbo Manszúr Hádi államfő rezidenciáját és fogságba ejtették az elnök kabinetfőnökét. Az elnök és a kormány csütörtökön lemondott a húszik nyomására. Az elnök leváltását azonban elvileg jóvá kell hagynia a parlamentnek, amelyet rendkívüli ülésre hívtak össze vasárnapra.