Teherán óva inti az amerikai kongresszust az újabb szankcióktól

Vágólapra másolva!
Irán óva inti az amerikai törvényhozást attól, hogy az iszlám köztársasággal szemben újabb büntetőintézkedéseket fogadjon el, mert az szerinte meghiúsítaná a Teherán atomprogramjáról szóló tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!

Létezik egy megállapodás, amelynek célja, hogy átfogó megegyezés szülessen - mondta Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter pénteken a davosi világgazdasági fórumon, ahol kétoldalú megbeszélést folytatott amerikai kollégájával, John Kerryvel. A találkozóról nem közöltek részleteket.

A Teherán vitatott atomprogramjáról szóló tárgyalások egyhetes szünet után pénteken folytatódtak. Abbász Arakcsi iráni külügyminiszter-helyettes és Wendy Sherman, az amerikai főtárgyaló helyettese Zürichben találkozott.

A tárgyalásokat azonban megnehezíti, hogy az amerikai kongresszusban egy kétpárti csoport újabb szankciók elfogadtatására törekszik Iránnal szemben. Az unió helyzetéről tartott keddi beszédében Barack Obama amerikai elnök vétót helyezett kilátásba arra az esetre, ha a törvényhozás újabb büntetőintézkedéseket próbálna meg elfogadni, rámutatva arra, hogy egy ilyen lépés keresztülhúzna mindent, amit az iszlám köztársaság atomhatalommá válásnak megakadályozásában a diplomáciának eddig sikerült elérnie.

Az iráni nukleáris programról zajló egyeztetések célja, hogy márciusra keretmegállapodás, júniusra pedig átfogó, hosszú távú egyezség jöjjön létre Teherán és a hatok - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország - között.