Az USA minden magyar beutazását szigorítaná

Amerikai határ, belépés, útlevél
International air travelers entering the United States head to "Passport Control" inside the US Customs and Immigration area at Dulles International Airport (IAD) December 21, 2011 in Sterling, Virgina, near Washington, DC. AFP Photo/Paul J. Richards
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok szigorítaná a vízummentes beutazás feltételeit. Az USA-ba főleg európai országokból, így Magyarországról lehet vízum nélkül beutazni. A franciaországi terrorcselekmények hívták fel a washingtoni döntéshozók figyelmét arra, hogy az elmúlt években sok európai csatlakozott közel-keleti fegyveres szervezetekhez, akik a vízummentesség miatt az USA-ra is fenyegetést jelentenek.
Vágólapra másolva!

A párizsi terrortámadásokat követően az amerikai kongresszusban az Egyesült Államokba való vízummentes beutazás szigorításának lehetőségét mérlegelik, írja a The Washington Post. Az amerikai belbiztonsági minisztérium által felügyelt vízummentességi programnak 38 ország (köztük Magyarország) a kedvezményezettje.

Szigorítanák, nem eltörölnék

Az érintett államok polgárai 90 napon át vízum nélkül tartózkodhatnak az Egyesült Államokban. A vízummentes beutazásra jogosultak biztonsági szűrése megszigorításának lehetősége azt követően merül fel, hogy megállapították: a szíriai polgárháborúban legkevesebb 3 ezren csatlakoztak Európából – köztük mintegy ezren Franciaországból – a közel-keleti országban harcoló fegyveres szervezetekhez.

A The Washington Post szerint a rendszert nem eltörölni, hanem várhatóan szigorítani fogják a biztonsági aggályok miatt. A kezdeményezés Dianne Feinstein demokrata szenátortól és Michael McCaultól, a képviselőház belbiztonsági bizottsága republikánus elnökétől ered.

Információkat osztanak meg

A vízummentes amerikai beutazáshoz az szükséges, hogy az arra jogosult online felvigye a személyére és az útlevelére vonatkozó adatokat az amerikai utazásengedélyezési elektronikus rendszerbe (ESTA). A rendszerrel kapcsolatban több biztonsági szigorítást vezettek be, így az abban részes országok információkat osztanak meg állampolgáraikról (köztük ismert vagy feltételezett terroristákról) az Egyesült Államokkal.

A magyarok 2008 óta utazhatnak vízummentesen az USA-ba Forrás: AFP/Paul J. Richards

Főleg európaiak

Az 1986-ban elindított program célja a turizmus és a kereskedelem fellendítése volt, ennek keretében évente csaknem 20 millióan keresik fel az Egyesült Államokat. Az érintett országok közül 30 európai. Az öreg kontinens országainak túlsúlya a lap szerint annak köszönhető, hogy az európaiakat másoknál kisebb biztonsági kockázatnak tekintették. Emellett az Európából érkezők viszonylag tehetősek, ezért esetükben kevésbé valószínű, hogy túllépik a számukra biztosított három hónapos időhatárt, mint a szegényebb régiókból érkezett személyek.

Biztonsági aggályok

A kedvezményezett országok körének kibővülése miatt a kongresszus 2000-ben állandósította a programot. A biztonsági aggályok először 2001. szeptember 11-ét követően erősödtek fel Washingtonban. Egyebek között amiatt, hogy a terrortámadások előkészítésében való részvétele miatt elítélt Zacarias Moussaoui francia, Richard Reid pedig, aki 2001 decemberében a cipőjébe rejtett robbanóanyaggal próbált meg elpusztítani egy utasszállítót, brit állampolgár.