Osztódik az iszlámellenes német párt

Vágólapra másolva!
Belső viták miatt felbomlott az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen nevű mozgalom drezdai demonstrációit szervező egyesület elnöksége, a hétfőre tervezett tüntetést elhalasztották, és a testület volt tagjainak egy csoportja csütörtökön bejelentette, hogy új mozgalmat indít.
Vágólapra másolva!

Az egyik távozó vezető, René Jahn, az egyesület volt alelnöke Drezdában újságíróknak elmondta, hogy az új mozgalom is hétfőként tart majd felvonulásokat Szászország tartományi fővárosban. Az új kezdeményezés azonban a folytonos tüntetés helyett inkább arra irányul, hogy felkarolják „az emberek gondjait és aggodalmait”, és párbeszédet kezdjenek ezekről az ügyekről a politikai rendszer és a média képviselőivel.

Nem a menekültek ellen

Az új mozgalom tervezett nevét nem árulta el, a Sächsische Zeitung című helyi lap viszont az online kiadásában azt írta, hogy a Mozgalom az Európai Közvetlen Demokráciáért (Bewegung für direkte Demokratie in Europa) elnevezést választhatják.

A lap szerint az új mozgalom a konzervatív CDU/CSU pártszövetség politikája felé orientálódik, és nem a menekültügyi rendszer bírálatát állítja a középpontba.

Áthidalhatatlan ellentétek

A PEGIDA tavaly októberben kezdődött hétfő esti tüntetéssorozatát szervező egyesület elnöksége szerdán indult bomlásnak. A PEGIDA Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint a vezetőség legismertebb tagja, Kathrin Oertel szóvivő és öt társa csupán azért távozott, mert a mozgalom szervezése hátrányosan befolyásolta a munkájukat, magánéletüket.

Számos lap viszont arról számolt be csütörtökön, hogy a testületben áthidalhatatlan nézeteltérés alakult ki a mozgalom irányvonaláról.