Pénzzel csábítják az ukrán katonajelölteket

Mariupol, 2015. január 24.
Lángol egy tüzérségi támadásban megsemmisült lakóház a délkelet-ukrajnai Mariupolban 2015. január 24-én. A Donyeck megyei rendőrparancsnok szerint rakétavetőkkel lőtték a környéket az oroszbarát szakadár erők, a támadásban legke
Mariupol, 2015. január 24. Lángol egy tüzérségi támadásban megsemmisült lakóház a délkelet-ukrajnai Mariupolban 2015. január 24-én. A Donyeck megyei rendőrparancsnok szerint rakétavetőkkel lőtték a környéket az oroszbarát szakadár erők, a támadásban legkevesebb tizenöt ember életét vesztette és negyvenhatan megsebesültek. (MTI/EPA/Szerhij Vaganov)
Vágólapra másolva!
Stratégiát váltott az ukrán kormány: fenyegetés helyett pénzzel szeretnék a csatatérre csalogatni a behívók elől bujdosó tartalékosokat.
Vágólapra másolva!

Ezer hrivnyát, azaz egy ukrán kisnyugdíjas teljes havi apanázsát kapják meg februártól a kelet-ukrajnai harcokban részt vevő kormánykatonák az éles bevetésben, illetve közvetlen harci helyzetben eltöltött minden egyes napjukért.

A kiemelt bérezést Sztepan Poltorak védelmi miniszter javaslatára fogadta el az ukrán kormány – adta hírül a 112Ukrajina tévécsatorna híradója.

Sikeres találatért különdíj jár

Az ötletet Petro Porosenko államfő is üdvözölte. Sőt, még meg is toldotta azzal, hogy az ellenség nehézfegyverzetének kiiktatásáért is járjon különdíj.

Tüzérségi támadásban megsemmisült lakóház Mariupolban. Aki ezentúl eltalálja a szakadárok nehézfegyvereit, jutalmat kap Forrás: MTI/EPA/Szerhij Vaganov

Így tehát vasárnaptól 10 ezer hrivnya jár egy szakadár páncélautó, 48 ezer hrivnya egy harckocsi kilövéséért, egy-egy Grad rakétakilövő rendszer megsemmisítéséért pedig kerek 60 ezer hrivnya, azaz több mint 3,3 ezer euró üti a katonák a markát.

Sajtóvélemények szerint ez a jutalmazási rendszer egyfajta üzenet a mozgósítás elől bujkálók felé is. A gyors meggazdagodás reménye ugyanis vélhetőleg jóval ösztönzőbb erővel hat majd a halálfélelem leküzdésére, mint behívóparancs megtagadásáért kilátásba helyezett 12 évig terjedő börtönbüntetés veszélye.