A fjordok közé küldenék a norvégok a gyűlölködő imámot

2015.01.30. 22:26

Az norvégiai fjordok közé, egy kis faluba küldene a norvég kormány egy gyűlöletkeltő imámot. A férfi Irakban terrorszervezetet vezetett, de most a norvég alkotmányra hivatkozva fellebbezett a kitelepítés ellen.

Fellebbezett a norvég állam döntése ellen egy szélsőséges muszlim imám, mert nemzetbiztonsági okokból ki akarják telepíteni a fővárosból, Oslóból. A Krekar mollaként is ismert Najmuddin Faraj Ahmad egykor egy al-Kaidával kapcsolatokat ápoló iraki dzsihádista csoport vezetője volt. Csak úgy emlegette Oszama bin Ladent, mint „az iszlám koronájának ékköve”. Norvégiában sem ült tétlenül, többször is életveszélyesen megfenyegetett helyi politikusokat, és tanúkat, amiért majdnem három évre börtönbe csukták. Nemrég szabadult.

A férfit nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette a norvég legfőbb bíróság, de nem küldhetik haza, mert Irakban halálbüntetés várhat rá. A norvég kormány úgy oldaná meg a problémát, hogy kitelepíti a 2500 lakosú Kyrksæterørába, ahol nem jelentene komoly fenyegetést. Ez a fjordok között fekvő település 500 kilométerre északra fekszik Oslótól. A molla egy menekültbefogadó állomáson lakna, de heti háromszor jelentkeznie kellene a helyi rendőrőrőrsön. 

Forrás: AFP/Audun Braastad

Elszakítva

Az imám azonban azzal fellebbezett, hogy a döntéssel elszakítanák Oslóban élő feleségétől és négy gyerekétől. Ügyvédei szerint ez alkotmányellenes. A norvég legfőbb bíróság pénteken tárgyalt az ügyről, de nem tudott dönteni. Hétfőn újra napirendre tűzik. 

Krekar molla 1991-ben menekült el Irakból Szaddám Huszein üldöztetése elől. 2001-ben hazament, és segített megalapítani az Anszár al-Iszlámot, egy al-Kaidához kapcsolódó terrorszervezetet, amelynek első vezetője is volt. Fanatikus hívei harcoltak az Irakot megszálló USA és szövetségesei ellen, illetve a szíriai polgárháborúban is. A norvégok már 2003-ban ki akarták utasítani, de a nemzetközi emberi jogi megállapodások értelmében nem deportálhatják, amíg nem kapnak biztosítékot, hogy nem ítélik halálra - jelentette a Telegraph brit lap.