Meghalt a Boko Haram 120 fegyverese

Vágólapra másolva!
Meghalt a Boko Haram nigériai szélsőséges iszlamista szervezet 123 fegyverese a csádi hadsereggel való összecsapásokban Kamerun északi részén, és három csádi katona is elesett a harcokban - jelentette be a csádi hadsereg.
Vágólapra másolva!

A yaoundéi kormány kérésére a csádi hadsereg Kamerun északi részébe vezényelt január 17-én egy katonai egységet, hogy az ország saját hadseregével összefogva vegye fel a harcot az iszlamistákkal, majd ez az egység szerdán hadállást vett fel Fotokol városnál, amely a nigériai határ mentén fekszik. A határ másik oldalán lévő Gamboru város az iszlamisták kezén van. A két város alig 500 méterre van egymástól. Az iszlamisták már több hónapja az ellenőrzésük alatt tartják a nigériai Gamborut, és többször megpróbálták megtámadni Fotokolt, de a kameruni erőknek mindeddig sikerült ezt kivédeniük.
A Boko Haram csütörtök délután megtámadta a csádi egységet, és az összecsapások egy napig tartottak.

Nincs egységes fellépés

A Kamerunban állomásozó csádi egység létszámát nem árulták el hivatalosan, de az AFP hírügynökség szerint 1500 és 2500 között lehet. Az Afrikai Unió, amely soros elnökének Robert Mugabe zimbabwei elnököt választotta meg pénteken, azzal a felhívással fordult nyugat-afrikai tagországaihoz, hogy állítsanak össze egy 7500 fős kontingenst, amely felvenné a harcot a Boko Harammal. Nigéria, Kamerun, Niger, Csád és Benin már tavaly év végén megállapodott abban, hogy létrehoznak egy 3000 fős erőt, ez azonban még különböző nézeteltérések miatt nem bevethető.

Évek óta harcolnak

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Csak tavaly novemberben több mint ötezer embert gyilkolt meg a szervezet Nigériában. A terrorszervezet egyre aktívabb a szomszédos országokban is.