Horror Ukrajnában: válogatás nélkül gyilkoltak civileket

Mariupol
Mariupol, 2015. január 24. Sűrű füst gomolyog egy tüzérségi támadásban megsemmisült lakóházból a délkelet-ukrajnai Mariupolban 2015. január 24-én. A Donyeck megyei rendőrparancsnok szerint rakétavetőkkel lőtték a környéket az oroszbarát szakadár erők, a támadásban legkevesebb tizenöt ember életét vesztette és negyvenhatan megsebesültek. (MTI/EPA/Szerhij Vaganov)
Vágólapra másolva!
Január 30-án és 31-én válogatás nélkül indítottak rakétatámadásokat Donyeckben és Debaltsevében.  Múlt kedd óta pedig összesen több mint 25 civilt öltek meg Kelet-Ukrajnában. Az Amnesty International munkatársa ellátogatott a lebombázott területekre. Sérültekkel, ott élőkkel beszélgetett. Megrázó történeteket hallott.   
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban megdönthetetlen bizonyítékokat gyűjtött az Amnesty International kutatója Kelet-Ukrajnában, Donyeck és Debaltseve városokban. „A bizonyítékok feltárják azt a horrort, amit azok a civilek éltek át a vérontás során, akik azért vesztették életüket vagy sérültek meg, mert mind két fél irányítás nélkül lőtt ki rakétákat és aknákat a sűrűn lakott területekre. Az ilyen támadások sértik a nemzetközi humanitárius jogot és összességükben háborús bűncselekménynek minősülhetnek” - mondta John Dalhuisen, az Amnesty International Európai és Közép-Ázsiai igazgatója.

Húscafatok a levegőben

Hat embert ölt meg egy akna Donyeckben január 30-án, amikor humanitárius segélyért álltak sorba. Öten a helyszínen vesztették életüket, egyikük később a kórházban halt meg. Sokan megsérültek.

Helyiek nézik annak a trolibusznak a roncsát, amelybe feltehetően tüzérségi lövedék csapódott a kelet-ukrajnai Donyeckben Forrás: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko

Egy szemtanú azt mondta, a robbanás figyelmeztetés nélkül történt. Mintegy kétszázan voltak az elosztó pontnál, hogy élelmiszersegélyt kapjanak. A robbanásban húscafatok repültek a levegőbe, amik egy 15 méterre lévő lámpatesten landoltak. Többeknek a testrészei is leszakadtak.

Valentina Tsygankova, egy 82 éves özvegy súlyosan megsebesült a robbanásban. A földhöz csapódott, repeszek találták el a hátán és a jobb karján. Valentina egy idős hölgy nagyon kevés nyugdíjjal, aki utcaseprőként dolgozik, éppen szüntet tartott a munkájában, hogy egy kevés élelmiszersegélyhez juthasson.

Egy áldozat holtteste mellett megy egy idős férfi, miután egy tüzérségi támadásban megsemmisült egy lakóház a délkelet-ukrajnai Mariupolban Forrás: MTI/EPA/Szerhij Vaganov

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői közölték, hogy a robbanást nagy valószínűséggel egy 122 mm-es tüzérségi gránát okozta, amit észak-nyugati irányból lőttek ki – más szóval az ukrán kormányerők irányából.

Folyt a vér az arcából

Két ember meghalt és heten megsérültek január 29-én a donyecki Kuibyshevskiy negyedben található Aquilon piacon. A 38 éves Sergei Fiodorov azt mondta, hogy két robbanás is volt. Az Amnesty Internationalnek azt mondta, hogy „az első robbanás után, ami tőlem lejjebb történt az utcán, hallottam, hogy emberek azt kiabálják, hogy „sérült”. Ezért elkezdtem futni, hogy segítsek, ekkor ért el a második robbanás. A detonáció a földhöz csapott, éreztem ahogy folyik a vér az arcomból.”

Patthelyzet Debaltsevében

Civilek ezrei kerültek csapdába Debaltsevében, egy stratégiailag fontos vasúti csomópont és az ukrán erők egyik erődítménye közelében, egy olyan helyen, amit az oroszbarát szeparatisták folyamatosan bombáztak annak érdekében, hogy ellenőrzésük alá vonhassák a területet. Ezt a várost érték az utóbbi két hét legsúlyosabb bombatámadásai.

Lángol egy tüzérségi támadásban megsemmisült lakóház a délkelet-ukrajnai Mariupolban, január 24-én Forrás: MTI/EPA/Szerhij Vaganov

A népesség 25 ezerről körülbelül hétezerre csökkent Debaltsevében. A városból kivezető egyetlen út folyamatos tűz alatt áll, ami még veszélyesebbé teszi a menekülést a lakosság maradéka számára. A két hídból az egyiket szeparatista gerillák szándékosan felrobbantották, a bizonytalan ideiglenes híd pedig csak lelassítja az embereket, még több veszélynek teszi ki őket.

A körzeti rendőrség parancsnoka szerint 12 polgári lakos vesztette életét január 31-én a válogatás nélküli célpontokra irányuló rakétatámadásokban Debaltsevében, valamint február 1-jén további hét személy halt meg különböző tüzérségi akciókban.

A pincékben alszanak

A régióban szörnyű a humanitárius helyzet. A harcok sújtotta területeken sokan éjjelente a pincében vagy földalatti óvóhelyeken alszanak, ott keresve egy kis menedéket a könyörtelen bombázások és rakétatámadások elől. Néhányan olyan alapvető szolgáltatásokhoz sem jutnak hozzá, mint a vezetékes víz, és nincs elegendő élelmiszer illetve gyógyszer sem.

Tüzérségi támadás által megölt ember holttestének elszállítására készülnek a kelet-ukrajnai Donyeckben, január 30-án Forrás: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko

Az ENSZ becslései szerint a kelet-ukrajnai konfliktusban 2014 áprilisa óta már több mint 5100 ember vesztette életét, 900 ezer embernek pedig el kellett hagynia az otthonát. A mostani harcok a jelentik az erőszak legerősebb fellángolását az öt hónapja megkötött rövid tűzszünetet követően.