Ferenc pápa is beszállt a szlovák belpolitikába

Szlovákia
TO GO WITH AFP STORY BY TATIANA BEDNARIKOVA A bilboard with the portrait of the Pope Francis with text encouraging people to vote at a referendum to maintain a ban on same-sex marriage is pictured in Bratislava on February 3, 2015. Slovakia will hold a referendum on February 7, 2015 on whether to maintain a ban on same-sex marriage in the largely Roman Catholic EU member, a move championed by both conservative circles and surprisingly, the leftist government. AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK
Vágólapra másolva!
Az azonos nemű pártok jogállásáról, valamint az iskolai szexuális felvilágosítás témakörében tartanak szombaton népszavazást Szlovákiában. A referendum valószínűleg érvénytelen lesz, de a kampány az utolsó hetekben meglehetősen eldurvult, noha csak egyetlen parlamenti párt támogatja a civilek kezdeményezését. A közép-európai térségben hasonló témájú voksolás 2013-ban volt Horvátországban.
Vágólapra másolva!

Meglehetősen felizzott a szlovákiai belpolitikai élet a szombati, szimbolikus kérdésekben tartandó népszavazás előtt. Várhatóan érvénytelen lesz, de a közép-európai térségben egyedülállónak számít. A február 7-i referendumot a Családért Szövetség kezdeményezte, és három kérdésben foglalhatnak majd állást a választók.

A kérdések

  1. Egyetért-e azzal, hogy házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre?
  2. Egyetért-e azzal, hogy azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyermeket?
  3. Egyetért-e azzzal, hogy az iskolák ne követelhessék meg a gyermekek részvételét azokon az órákon, amelyeken a szexuális viselkedés, illetve az eutanázia a téma?
A Családért Szövetség voskolásra való felhívása Pozsonyban Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Jó alkalom

Szlovákiában részben arról van szó a mostani belpolitikai helyzetben, hogy 2015-ben nem tartanak országos választást, így a különféle civil szervezetek számára kiváló az alkalom, hogy hallassák a hangjukat – mondta az Origónak Öllős László. A felvidéki politikai elemző szerint a 2016-os parlamenti választási kampány csak az év vége felé fog felpörögni.

A népszavazási kérdéseket fel sem kellett volna tenni, mivel jogilag rendezve van az egész kérdéskör, és nem is tervezte senki, hogy ehhez hozzányúljon, mondta Öllős László. Ezért a várható részvételi arány sem fogja elérni az érvényességhez szükséges 50 százalékot. A szlovákiai társadalom meglehetősen konzervatív, így ha sokan elmennének szavazni, akkor mindhárom kérdésben az "igen" szavazatok lennének többségben.

Zajlik a kampány az igenek mellett Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Erősítettek

Öllős László szerint a kampányban nagyjából háromféle érv jelent meg: az egyik szerint el kell menni szavazni, mert válságban van a társadalom és - ha már lehet - a népnek kell dönteni a kérdésekben.

Az emberi jogi érv szerint viszont nem kell elmenni, mert egy kisebbség jogait akarják korlátozni a referendummal. Szerintük a voksolás akár precedenst is teremthet más kisebbségek, például akár a magyarok elleni referendum kiírására. Öllős László szerint ennek az esélye egyelőre nem túl nagy.

Azt követően, hogy pár héttel ezelőtt nyilvánosságra került, hogy 35 százalékos lehet a részvétel a voksoláson, nagyon erőteljes kampányba kezdtek a szervezők.

Választási szóróanyag Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Honnan van pénz?

Azt nem lehet tudni, honnan finanszírozzák a kampányt a civilek, mivel a Kereszténydemokrata Mozgalmon kívül egyetlen párt sem állt a kezdeményezés mellé. A kezdeményező Családért Szövetség nem kíván a jövőben a választásokon indulni, de abban az esetben, ha a voksoláson a részvétel az 50 százalék közelében, vagy afölött lesz, akkor a civil szervezet jelentősen megerősítheti a helyzetét – vélekedett Öllős László.

Ferenc pápa is megszólalt

A kampányba egyébként Ferenc pápa is beszállt, többször is arra biztatta Szlovákia lakosságát, hogy folytassák a harcot a család védelmében. „Üdvözlöm a szlovákiai zarándokokat, és rajtuk keresztül szeretném kifejezni támogatásomat a szlovák egyháznak. Mindenkit arra buzdítok, hogy folytassa a küzdelmet a család megvédéséért, amely a társadalom életadó sejtje” – hangzott el Ferenc pápától.

Ferenc pápa is megszólalt a szlovákiai népszavazás kapcsán Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Megosztottság

A politikusok nézetei nem a hagyományos törésvonalak mentén oszlanak meg. A pártok üzenete a referendum kérdéseire adandó válaszokkal kapcsolatban – néhány kivételtől eltekintve – kevésbé karakteres a megszokottnál, sőt több esetben nem is egyértelmű. Egyértelmű választ csak a második legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom adott, és három igent javasol. A népszavazástól való távolmaradást ajánló liberális Szabadság és Szolidaritás.

Kettős Robert Fico kormánypártjának, a baloldali Irány-Szociáldemokráciának álláspontja is. A pártelnök-kormányfő érdemben nem foglal állást, a párt egyik EP-képviselője, Monika Benová a referendum ésszerűtlen és felesleges mivoltát hangoztatja. Viszont a párt második embere, Marek Madaric, az Irány erősen nemzeti érzelmű kulturális minisztere a részvétel fontossága mellett tör lándzsát.

A Családért Szövetség aktivistája elveti az azonos neműek házasságát Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Magyar vélemény

A Magyar Közösség Pártja arra ösztönzi szimpatizánsait, hogy vegyenek részt a népszavazáson, és mivel a párt a hagyományos családmodellt támogatja, szavazóit arra kéri, ezen értékek alapján döntsenek a voksoláson. Ennél jóval árnyaltabb a kép a Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar párt esetében, ahol az elnök a három igent ajánlja, de a párt vezetőségének jelentős része ennél liberálisabb nézeteket vall.

Az igenek biztos nyernek

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 36 százaléka jelezte részvételét a referendumon, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel érvénytelen lesz a voksolás, mivel az érvényességhez a szavazók 50 százaléknak kellene megjelennie. Az igen választ adók aránya a referendum első kérdése esetében volt a legmagasabb, 84 százalék. A második kérdésre a felmérésben résztvevő és a referendumon voksolni kívánó személyek 73, a harmadik kérdésre pedig csaknem 70 százaléka felelt igennel.

Erőteljes kampány zajlik Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Párhuzamok

Hasonló témájú referendumot a közép-európai térségben Horvátországban tartottak 2013. december 1-jén. Akkor arról kérdezték az embereket: az alkotmányban rögzítsék-e, hogy a házasság kizárólag férfi és nő között lehetséges. A voksoláson 37,9 százalék jelent meg az urnáknál, és 65,87 százalékuk támogatta az alkotmánymódosító kezdeményezést. A horvát lapok és a külföldi média is a római katolikus egyház győzelmeként könyvelte el a népszavazás eredményét, ugyanis a referendumot az egyház által támogatott csoportok kezdeményezték.