Új ukrajnai béketervvel áll elő Hollande és Merkel

Vágólapra másolva!
Francois Hollande francia elnök bejelentette, hogy Angela Merkel német kancellárral együtt csütörtök délután Kijevbe látogat, pénteken pedig Moszkvába utazik tovább.
Vágólapra másolva!

„Úgy döntöttem, hogy Angela Merkellel ma délután Kijevbe utazom, hogy olyan új javaslatot tegyünk a konfliktusrendezésre, amely Ukrajna területi integritásán alapul. Petro Porosenko ukrán elnökkel tárgyalok ma, pénteken pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel” – mondta Hollande a francia elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón.

A Le Figaro beszámolója szerint Hollande megnyugtatta Oroszországot: Párizs nem támogatja, hogy Ukrajna a NATO tagja legyen.

Az idő nem végtelen

Figyelmeztetett, hogy tárgyalások nem tarthatnak a végtelenségig, és olyan megállapodást keresnek, amelyik minden érintett fél számára kielégítő.

„Nem mondhatja majd senki, hogy Franciaország és Németország nem próbált meg minden tőle telhetőt, nem tett meg mindent a béke fenntartása érdekében” – mondta Hollande.

Steffen Seibert, a német kancellár szóvivője közleményt adott ki. Ebben az AP jelentése szerint azt írta, hogy az erőszak újabb eszkalációja miatt fogja a két politikus fokozni erőfeszítéseit a konfliktus lezárása érdekében.