Rasmussen: Putyin támadást intézhet egy balti állam ellen

RASMUSSEN, Anders Fogh Brüsszel, 2014. augusztus 29.
Brüsszel, 2014. augusztus 29. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára sajtóértekezletet tart a NATO-Ukrajna Bizottság rendkívüli ülése után Brüsszelben 2014. augusztus 29-én. Az ülést ukrán kérésre hívták össze Oroszország ukrajnai katonai beavatkozása miatt. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök "hibrid hadviselést" alkalmazva támadást indíthat egy balti állam ellen, hogy próbára tegye az észak-atlanti szövetség mobilizációs képességeit - mondta Anders Fogh Rasmussen, az előző NATO-főtitkár.
Vágólapra másolva!

Rasmussen úgy látja, az orosz elnöknek veszélyes ambíciói vannak, amelyek túlmutatnak Ukrajnán. Szerinte "ez nem Ukrajnáról szól. Putyin vissza akarja állítani Oroszország korábbi, nagyhatalmi pozícióját".

A kelet-ukrajnai válsággal tavaly szeptemberi leköszönéséig a NATO főtitkáraként foglalkozó Rasmussen úgy vélte, az orosz elnöknek a közvetlen célja inkább egyfajta befagyott konfliktus létrehozása a Donyec-medencében, semmint a kelet-európai ország nagy részeinek elfoglalása.

Kelet-európai orosz dominancia

Úgy vélte, a Kreml valódi célja pedig az, hogy meggyengítse a katonai szövetségen belüli szolidaritást, és visszaszerezze Oroszország dominanciáját Kelet-Európában. "Nagy a valószínűsége annak, hogy a balti államok területén fog beavatkozni, hogy próbára tegye a NATO (kollektív védelemre vonatkozó) 5. cikkelyét". "Putyin tudja, hogy ha túllépi a határt, és megtámadja az észak-atlanti szövetség egyik tagállamát, akkor vereséget fog szenvedni (...) Ugyanakkor ő a hibrid hadviselés mestere" - mutatott rá Rasmussen.

Anders Fogh Rasmussen, a NATO volt főtitkára Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Észtország vagy Lettország lehet a következő

A brit lap szerint van egy olyan félelem, hogy a Kreml a kelet-ukrajnaihoz hasonló konfliktust robbant ki a nagyszámú orosz kisebbséggel bíró Észtországban vagy Lettországban. Persze nem orosz hadoszlopokat, hanem jelzés nélküli egyenruhájú katonákat küldve a térségbe, hogy elkendőzze a valódi beavatkozást. A The Telegraph szerint egy ilyen módszerekkel indított akció esetében a gyengébb NATO-tagállamok - mint például Magyarország vagy Görögország, orosz gazdasági kapcsolataik vagy oroszbarát érzelmeik miatt - kisebbíthetik az incidens jelentőségét.

A lap emlékeztetett arra, hogy Észtország kapcsolatai erősen megromlottak Oroszországgal tavaly szeptemberben, mikor az orosz biztonsági erők tagjainak egy csoportja állítólag behatolt a balti ország területére, és elrabolta az észt titkosszolgálat egy tagját.