Trükkös húzással szűrnék ki a trollokat a zsidó lapról

Vágólapra másolva!
Egy apró, pár dolláros feltételhez kötik a kommentelést a Tablet magazinnál.
Vágólapra másolva!

Szokatlan módszerrel veszi fel a harcot a gyűlölködő kommentekkel szemben egy amerikai internetes zsidó magazin. Egyszerű: aki kommentelni akar a Tableten, annak fizetnie kell. Egy napra kettő, egy hétre 18 egy évre 180 dollár az ára.

„Az internet, minden csodájával együtt, nagy kihívás elé állítja a civilizált és konstruktív párbeszédet, néha úgy alakul, hogy destruktív - és gyakran névtelen - illetők rántják mélybe sértő vagy rosszabb szándékkal. Ahelyett, hogy az összes kommentet letiltanánk (ahogy sok más lap cselekszik), itt mással próbálkozunk: jelképes összeget kérünk azoktól, akik kommentelni szeretnének” - közölte Alana Newhouse főszerkesztő.

Az összeg nem csak mértékét tekintve jelképes. Mint a Verge magazin írja, a 18 héber betűkkel írva élőt, életet jelent, és a 18 többszörösét szokták fizetni ajándékként például bat/bar mitzvah (nővé, férfivá avatás) alkalmából. Persze nem kötelező fizetni, aki e nélkül szeretné megosztani véleményét a lappal, azoknak azt tanácsolják küldjenek e-mailt vagy keressék Facebookjukat, Twitterjüket.

A főszerkesztő szerint viszont a minimális összeg csupán egy gesztus annak érdekében, hogy nagyszerű párbeszédet lehessen folytatni.