Újabb halottak Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Hét ukrán katona esett el és 23 sebesült meg az elmúlt 24 órában a kelet-ukrajnai harcokban - közölte Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője.
Vágólapra másolva!

A szóvivő azt mondta, hogy az összecsapások változatlan hevességel folynak, miközben nagy erővel zajlanak a diplomáciai előkészületek arra, hogy szerdán Minszkben német-francia-ukrán-orosz csúcstalálkozón próbáljanak megoldást találni a kelet-ukrajnai válság politikai rendezésére.

Több százan megsebesültek

Szeleznyov tájékoztatása szerint az elmúlt egy napban az oroszbarát szakadár erők 87-szer lőtték az ukrán katonák állásait, 30-szor pedig lakott területek ellen intéztek támadást. Elmondta azt is, hogy jelenleg 559 sebesült ukrán katonát ápolnak kórházban, akik közül 28-nak súlyos az állapota.

Nem szűnnek a harcok Kelet-Ukrajnában Forrás: AFP/Volodymyr Shuvayev

Zorjan Skirjak, az ukrán belügyminiszter arról értekezett a Facebookon, hogy az ukrán erők feltartóztatták a szakadárok több rohamát a Donyeck és Luhanszk között a szakadárok területébe mélyen beékelődő Debalceve környékén. Állítása szerint az éjjel a településnél legalább 30 szeparatista esett el.

Visszaverték a szakadárokat

Az Azov ukrán önkéntes alakulat közben arról számolt be, hogy visszaverték a szakadárok támadását Donyeck megye déli részén, a Mariupol és Novoazovszk között fekvő Kominternove településnél.

Szakadár fegyveres egy donyecki ellenörzőpontnál Forrás: AFP/Dominique Faget

Az ukrán egységek a dél-donyecki harcvonal mentén több helyen támadásban lendültek a szakadárok ellen. Az Azov bejelentette, hogy visszafoglalta a környéken Pavlopil települést, és most Oktyabr visszaszerzéséért folytatnak küzdelmet. A megye déli részét tavaly augusztusban szállták meg a szakadárok az orosz határon keresztül érkezett katonai segítséggel.