Országos hadiállapotot vezethet be Ukrajna

This handout picture taken and released by the Presidential press-service shows Ukrainian President Petro Poroshenko speaking to deputies of the platform during the  parliamentary session in Kiev on February 10, 2015.  Ukrainian Rebel rockets hit Ukraine'
Petro PorosenkoAFP PHOTO/ PRESIDENTIAL PRESS-SERVICE/ MICHAIL PALINCHAK
Vágólapra másolva!
A kijevi vezetés készen áll arra, hogy hadiállapotot vezessen be Ukrajna egész területén, ha tovább romlik a helyzet a keleti országrészben - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök a kormány kibővített ülésén, amelyre a megyei állami adminisztrációk vezetőit is meghívták.
Vágólapra másolva!

"Én, a kormány és a parlament készen állunk arra, hogy döntést hozzunk a hadiállapot bevezetéséről Ukrajna egész területén. Semmilyen esetben sem fogok késlekedni ezzel a döntéssel, ha az agresszor felelőtlen tettei a konfliktus további komoly eszkalálódásához vezetnek" - fogalmazott az államfő.

Feltétel nélküli tűzszünetet

Petro Porosenko kijelentette azt is, hogy Ukrajna és az Európai Unió egységes álláspontot fog képviselni az úgynevezett "normandiai négyek" minszki, szerda délután kezdődő csúcstalálkozóján. Kiemelte, hogy ennek kulcsfontosságú eleme a feltétel nélküli kelet-ukrajnai tűzszünet követelése. Szavai szerint lehet, hogy a mai dátum az egyik legfontosabb lesz Ukrajna történelmében. Biztosított afelől, hogy Ukrajna békét akar.

Petro Porosenko Forrás: AFP/Presidental Press Service/Michail Palinchak

Békét akarunk

"Békét akarunk, Ukrajnában akarunk élni, Ukrajna egységét, a rend helyreállítását, az agresszió megfékezését akarjuk, és azt, hogy a megszálló csapatok hagyják el Ukrajna területét" - hangoztatta Porosenko. Kiemelte ugyanakkor, hogy Ukrajnának a helyzet kétféle alakulására egyaránt fel kell készülnie: a békére és az önvédelemre. "Ha meg kell védeni a földünket, akkor ezt az utolsó emberig megtesszük" - jelentette ki, hozzátéve, hogy maximális erőfeszítéseket kell tenni a hadsereg ellátására az ország hatékony védelmének biztosítása érdekében.

Mi a hadiállapot?

A hadiállapot idegen hatalom fegyveres támadásának közvetlen veszélye (háborús veszély) esetén kihirdetett állapot. Országonként változó rendelkezésekkel jár, jellemzője, hogy korlátozza az állampolgárok, a kereskedelmi vállalatok bizonyos szabadságjogait, a szabad mozgást, szükség esetén a sajtószabadságot, járhat a határok lezárásával, beutazási tilalommal.

Ukrajna nem lesz szövetségi állam

Ismételten leszögezte, hogy a decentralizációnak, azaz a régiók önigazgatási joga kiterjesztésének - amelyen jelenleg a kijevi vezetés munkálkodik - semmi köze a föderalizációhoz, Ukrajna nem válik szövetségi állammá, hanem egységes marad, mert ezt akarja az ukrán állampolgárok túlnyomó többsége, több kint 85 százaléka.

Nézzenek magukra

Kijelentette, hogy a föderalizáció eszméjét Ukrajna keleti szomszédja igyekszik exportálni Ukrajnába. Szavai szerint ironikus módon ebben az országban igen erősen központosított a hatalom, a föderális berendezkedés pedig "csak papíron létezik". "Kész vagyok a területei közösségeknek jogokat biztosító bármilyen mechanizmust átvenni az Oroszországi Föderációtól, de mielőtt mást kiokítanak, nézzenek magukra" - jegyezte meg Porosenko.

Moszkva bizakodó

Moszkvában meg vannak győződve arról, hogy az ukrán válság politikai megoldással ér véget - jelentette ki az orosz külügyminiszter, miután szerdán görög kollégájával, Nikosz Kociasszal tárgyalt Moszkvában. Szergej Lavrov közölte, hogy "észrevehető haladás" történt az úgynevezett normandiai négyek minszki találkozójának előkészítésében, de hozzátette: a szakadárok által ellenőrzött ukrán-orosz határszakasz felügyeletéről Kijevnek a "donyecki és luhanszki népköztársaságok" képviselőivel kell megegyeznie.

Az USA ukrán katonákat fog kiképezni

Az Egyesült Államok a szeparatisták ellen küzdő ukrán katonákat fog kiképezni Ukrajnában márciustól kezdve - mondta Ben Hodges altábornagy, az Európában állomásozó amerikai erők parancsnoka. Hodges Lengyelországban, a NATO szczecini katonai támaszpontján beszélt erről. Azt mondta, márciusban egy zászlóaljnyi amerikai katona fog kiképezni három zászlóaljnyi ukránt a belügyminisztérium csapatai közül.