Obama: Putyin a hidegháború objektívjén keresztül tekint a problémákra

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin a hidegháború objektívjén át tekint a problémákra - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a BuzzFeed News hírportálnak arra a kérdésére, hogy hogyan jellemezné Oroszország államfőjét.
Vágólapra másolva!

A portál szerdán közölte teljes terjedelmében az Obamával előző nap rögzített interjúját. Korábban ebből csak azt a részt tették nyilvánossá, amelyben az elnök a túszejtőknek fizetendő váltságdíjra vonatkozó, elutasító álláspontját fejtette ki. Az elnökkel folytatott beszélgetés azonban más témákkal is foglalkozott, így - számos amerikai belpolitikai kérdés mellett - érintette Oroszországot és Putyin személyét is.

"Nem akarom elvégezni Putyin úr pszichoanalízisét. Azt mondanám, hogy egy lábbal még mindig a szovjet múltban áll. Így vált nagykorúvá. Ő irányította a KGB-t. Ezek voltak a (jellem)formáló tapasztalatai. Vagyis úgy gondolom, hogy a hidegháború objektívjén keresztül tekint a problémákra, és ennek következményeképpen, úgy gondolom, Oroszország több lehetőséget is elszalasztott gazdaságának diverzifikálására, arra, hogy megerősítse kapcsolatait a szomszédjaival, és valami mást képviseljen, mint a szovjet típusú agresszió" - vélekedett Barack Obama.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy Oroszország hajlani fog az ukrajnai válság békés megoldására és hogy továbbra is együtt fog működni az Egyesült Államokkal olyan ügyekben, mint amilyen az iráni nukleáris program kérdése. Obama rámutatott, hogy az orosz gazdaság még az olajár összeomlása előtt sem volt 21. századinak nevezhető.

"Sajnos, a modernizáció erőit oldalvonalra szorították Oroszországban. Ez rossz Oroszország számára és idővel rossz lesz az Egyesült Államok számára is, mert ha Oroszország rosszul áll, akkor aggályos, hogy visszatér a régi terjeszkedési elképzelésekhez, amelyeket tényleg nem lenne szabad alkalmazni a 21. században" - mondta az amerikai elnök.