Putyin: Vasárnaptól tűzszünet

Minszk, Prosenkó, Putyin
A picture taken and released by Ukrainian Presidential Press service shows from left to right : President Alexander Lukashenko, Russian President Vladimir Putin, German Chancellor Angela Merkel, France's President Francois Hollande and Ukrainian President Petro Poroshenko posing for a family photo at the presidential residence in Minsk, on February 11, 2015, during a meeting aimed at ending 10 months of fighting in Ukraine. AFP PHOTO /HO / PRESIDENTIAL PRESS-SERVICE/ MYKOLA LAZARENKO ==RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /HO / PRESIDENTIAL PRESS-SERVICE/ MYKOLA LAZARENKO " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENT - AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION ==
Vágólapra másolva!
Bár a hajnali híradások szerint a kelet-ukrajnai háború békés rendezését elérni hivatott minszki tárgyalásokon sikerült néhány pontban megállapodniuk a résztvevőknek, az ukrán elnök később jelezte: nincsenek jó hírei. Aztán jött Vlagyimir Putyin.
Vágólapra másolva!

Február 15-én lép életbe a tűzszünet Kelet-Ukrajnában – jelentette be az orosz elnök Minszkben, miután 18 órán át tárgyalt ukrán, német és francia partnerével. A négy államfő abban egyezett meg, hogy az ukrán kormányzati erők a jelenlegi frontvonaltól, a délkelet-ukrajnai szeparatisták pedig a tavaly szeptember 19-én Minszkben született megállapodásban rögzített vonaltól vonják vissza a nehézfegyvereket szombat éjfélig.

Putyin ugyanakkor sürgette Kijevet, hogy az alkotmányban biztosítson szélesebb jogköröket az ukrajnai oroszajkú lakosságnak. „Nem ez volt életem legjobb éjszakája, de megállapodást értünk el, és ez volt a legfontosabb” – sommázta az elnök, aki olykor annyira feszült volt, hogy egy ceruza is bánta.

Putyin hétperces sajtótájékotatóját itt megnézheti angol fordításban:

A tűzszüneti megállapodást Francois Hollande francia államfő is megerősítette. Mint mondta: széles körű megállapodás született, amely a tűzszünet megteremtése mellett az ukrán válság átfogó politikai rendezésére irányul. Petro Porosenko ukrán elnök ehhez annyit tett hozzá, hogy a minszki megállapodások előirányozzák azt is, hogy Ukrajna helyreállítja az ellenőrzést a teljes orosz-ukrán határszakasz felett; ez a folyamat a helyhatósági választások megtartása után veszi kezdetét, és a jövő év végéig tart

Megszenvedtek

Putyin bejelentése előtt még nem volt minden ilyen egyértelmű. Porosenko ugyanis közölte: elfogadhatatlanok az orosz elnök feltételei a kelet-ukrajnai helyzet békés rendezését illetően. Akkor még úgy fogalmazott, hogy nem tud jó hírekkel szolgálni, de szerinte van még remény a megállapodásra.

Porosenko és Putyin Minszkben Forrás: AFP/Mykola Lazarenko

A Russia Today emlékeztetett, hogy a tárgyalások 18 órán át tartottak, felborítva ezzel a résztvevők programját: Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök legalábbis késni fog a brüsszeli EU-csúcsról, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter lemondta brazíliai útját, francia kollégája, Laurent Fabius pedig egy londoni látogatást halasztott el. A beszámolók szerint Minszkben reggel óta az volt a szlogen, hogy „több időre van szükség”.

Az ukrán elnököt is kimerítik a tárgyalások Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A CNN hajnali híradása még arról szólt, hogy befejeződött az ukrán válság rendezésével foglalkozó minszki csúcstalálkozó, az államvezetőknek pedig számos kérdésben sikerült megállapodásra jutniuk. A Reuters egy dokumentumra hivatkozva azt írta, hogy a felek 48 órán belül megállapodhatnak a kelet-ukrajnai tűzszünetről.

A tárgyalás helyszínén rengeteg az újságíró, akik így várakoztak a fejleményekre:

Putyin kitartott az álláspontja mellett

Korábban az ukrán küldöttség kijelentette, hogy nem hagyja el a tárgyalóasztalt addig, amíg megállapodás nem születik a tűzszünetről. Más delegációk a hajnali órákban arról számoltak be, hogy a tárgyalások elakadtak. Ennek egyik oka a kiszivárogtatások szerint az, hogy Putyin mereven kitart az álláspontja mellett.

A szakadároknak nem tetszik a terv

Minszkben tartózkodik Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki szakadárvezér is. Ők eredetileg azért utaztak Fehéroroszországba, hogy ha a csúcstalálkozón fegyverszüneti megállapodás születik, akkor nyomban alá is tudják írni.

A tárgyalások hangulatát jól jellemezte Putyin és Porosenko rövid kézfogása, amit a jelek szerint Angela Merkel unszolására ejtettek meg.