Obama együttműködést kért a kiberbiztonság területén

Vágólapra másolva!
Szorosabb együttműködést kért Barack Obama amerikai elnök a Szilíciumvölgyben működő cégektől a kiberbiztonsággal kapcsolatos információcserében pénteken.
Vágólapra másolva!

Obama a Stanford Egyetemen vállalatvezetők előtt kijelentette, hogy hatékonyabb információcserére lenne szükség az olyan hackertámadások elleni védekezéshez, mint amilyen a Sonyt érte a közelmúltban.

"Ezt a kormány nem képes egyedül elvégezni. De tény az is, hogy ezt a magánszektor sem képes egyedül elvégezni, mert az új fenyegetésekkel kapcsolatos legfrissebb információk a kormánynál vannak" - mondta. Az elnök szerint a kormány és a magánvállalatok együttműködése és információcseréje az egyetlen módja annak, hogy Amerikát megvédjék a kibertámadásoktól.

Tiltakoztak a nagyok

Barack Obama külön is találkozott cégvezetők egy szűkebb csoportjával, hogy megvitassa velük, milyen üzleti veszteségeket okozott számukra a Nemzetbiztonsági Ügynökség lelepleződött titkos adatgyűjtési gyakorlata. Tiltakozásul amiatt, hogy az NSA-megfigyelés terén nem várható jelentősebb változás, a Google, a Facebook és a Yahoo vezérigazgatója távol maradt a pénteki tanácskozástól, amelyen viszont Tim Cook Apple-vezér és más vállatok csúcsvezetői felszólaltak.

Az elnök pénteken rendeletet írt alá annak érdekében, hogy a cégeket arra bátorítsa: végezzenek fokozottabb adatcserét egymás között és a belbiztonsági minisztériummal a külön e célra létrehozott információcsere- és elemzőközpontokon keresztül.