Teljes tűzszünetet sürget Ukrajnában az ENSZ-főtitkár

Vágólapra másolva!
Üdvözölte Ban Kimun ENSZ-főtitkár az ukrán válság rendezésének elősegítését célzó csütörtöki minszki megállapodást, és arra sürgetett minden érintettet, hogy az aláírt dokumentum alapján a hétvégén kezdődő tűzszünet "tényleges és tartós" legyen.
Vágólapra másolva!

A világszervezet New York-i központjában kiadott közleményben a főtitkár méltatta a minszki négyoldalú találkozó résztvevőinek kitartását, és arra szólította a feleket, hogy tartsák is magukat a megállapodásban foglaltakhoz.

Segítenek

Ban Kimun kiemelte, hogy a tényleges tűzszünet megnyitná az utat a szeptemberi - szélesebb körű - minszki megállapodásokon alapuló, átfogó politikai rendezéshez. Az ENSZ kész segíteni ebben minden rendelkezésére álló eszközzel - tette hozzá, aláhúzva azt is, hogy a világszervezet folytatja az emberi jogi és humanitárius helyzet alakulásának figyelését Kelet-Ukrajnában.

Szombat éjféltől

Minszkben csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz, Petro Porosenko ukrán, Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár dolgozta ki a szeptemberi tűzszüneti megállapodások végrehajtásáról szóló 13 pontos intézkedéscsomagot, majd a megállapodást aláírták a Kijev és a donyecki és luhanszki szakadár "népköztársaságok" képviselőiből álló, úgynevezett kontaktcsoport tagjai. A dokumentum egyebek között rendelkezik a tűzszünet betartásáról, a nehézfegyverek visszavonásáról, fogolycseréről, illetve arról, hogy Ukrajna helyreállítja az ellenőrzést a teljes orosz-ukrán határszakaszon. A tűzszünet helyi idő szerint szombat éjféltől lép életbe.