Életbe lépett a tűzszünet Kelet-Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Életbe lépett közép-európai idő szerint szombaton 23 órakor a tűzszünet Kelet-Ukrajnában. Vlagyimir Puytin orosz elnök pedig megerősítette, hogy elkötelezett a tűzszünet tiszteletben tartása mellett. 
Vágólapra másolva!

A fegyvernyugvás része annak a megállapodásnak, amit a héten dolgozott ki Petro Porosenko ukrán elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő, Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia köztársasági elnök. A tárgyalásokról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

Ukrán katona cigerettázik feltehetően a tűzszünetre várva Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Ahogyan arról az Origo is beszámolt, néhány órával a fegyvernyugvás kezdete előtt még minden bizonytalannak tűnt, kölcsönös vádaskodások közepette dúltak a harcok. Petro Porosenko pedig azt mondta, hogy hadiállapotot vezethetnek be egész Ukrajnában. Erről bővebben itt írtunk.

Putyin is tűzszünetet akar

Közben Vlagyimir Putyin megerősítette elkötelezettségét a tűzszünet tiszteletben tartása mellett. Francois Hollande francia köztársasági elnökkel és Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetésében az orosz államfő azt is kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok is készek betartani a tűzszünetet.