Lelőtték a koppenhágai merénylőt

Rendőrök a hajnali lövöldözés helyszínén
Vágólapra másolva!
Tűzpárbajban agyonlőtt egy férfit a dán rendőrség vasárnap Koppenhágában, a szombat délutáni és a zsinagógánál történt éjszakai lövöldözések helyszínének közelében, a Norrebro kerületi pályaudvar mellett. Mindkét merényletért őt tartják felelősnek.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg mind a szombat délutáni, mind az éjfél utáni koppenhágai fegyveres támadást az a férfi követte el, akit a rendőrök vasárnap kora reggel agyonlőttek a Norrebro kerületi pályaudvar mellett - közölte a dán rendőrség.

Egy támadó volt

„Úgy gondoljuk, hogy a két támadást ugyanaz a tettes követte el; az illetőt a rendőrség lelőtte a norrebrói pályaudvarnál” – mondta Torben Molgaard Jensen rendőr-főfelügyelő. A nyomozás első eredményei alapján a férfin kívül más fegyveres nem vett részt egyik támadásban sem.

A dán rendőrök tűzpárbajban lelőttek egy férfit Forrás: AFP/Scanpix Denmark/Martin Sylvest

Két merénylet történt

Szombat délután a dán fővárosban, egy kulturális központban követtek el merényletet a szólás szabadságáról tartott rendezvény közben. Egy férfi meghalt, három rendőr megsebesült. A lövöldözést a kormány terrortámadásnak minősítette. A rendezvényt a korábban Mohamed prófétát gúnyrajzon ábrázoló Lars Vilks svéd karikaturista vezetésével tartották. A tettesről még este közzétettek egy fényképet, ezen egy körülbelül 185 centiméter magas, sportos, 25 és 30 év közötti férfi látható, aki sötét dzsekit és bordó sapkát vagy csuklyát visel.

Éjjel a zsinagógánál

Vasárnap hajnalban egy koppenhágai zsinagógánál volt lövöldözés, egy embert fejen lőttek, és két rendőr megsebesült. A hatóságok nem erősítették meg, hogy a támadás összefüggésben van-e egymással. A zsinagógához a lövöldöző a jelentések szerint gyalog érkezett, és gyalog menekült el a helyszínről. A fejbe lőtt civil néhány órával a támadás után belehalt sérüléseibe. Csak annyit közöltek róla, hogy 55 éves férfi. A rendőrök egyike a karján, a másik a lábán sebesült meg.

Az első virágok a lövöldözés helyszínén Forrás: AFP/Martin Sylvest

Barikádok az utcán

A koppenhágai rendőrség a lövöldözések után igyekezett megnyugtatni a lakosságot, hogy jelentősen fokozta jelenlétét a fővárosban, és szigorúan ellenőrzi a körzetet. A Ritzau dán hírügynökség értesülése szerint a hatóság egyetlen támadóban gondolkodik, és úgy tudni, férfi volt az elkövető. Városszerte rendőri barikádokat állítottak fel. Sajtójelentések szerint egy embert őrizetbe vettek, de nem tudni, kapcsolatba hozható-e a támadásokkal.

Forrás: AFP/Martin Sylvest

Német készültség

Németországban a rendőrség azt jelentette be, hogy a koppenhágai lövöldözések miatt fokozottan ellenőrzik a Dánia felől érkező járműveket. Erre a dán hatóságok kérésére került sor, de nem tudni, van-e olyan információ, amely arra mutat, hogy bármelyik támadó Németország felé tartana.

Vasárnap hajnalban az amerikai kormányzat és a NATO főtitkára is elítélte a koppenhágai támadásokat.

A merénylet pillanata

A BBC birtokába került egy felvétel, amelyik abban a pillanatban készült, amikor behatolt a merénylő a kávézóba. A felvétel 45 másodperces, az első részében nyugodtan beszélgetnek a résztvevők, majd csak a lövéseket hallani. A felvételt itt hallgathatja meg.

„Terrortámadás”

Helle Thorning-Schmidt, Dánia miniszterelnöke az országa elleni terrortámadásnak minősítette a szombaton és vasárnap történteket. A kormányfő megköszönte a rendőrségnek, hogy ilyen gyorsan sikerült ártalmatlanítaniuk a feltételezett tettest.