Előre jelezték a dán merényletet

Koppenhága lövöldözés Lövöldözés a kutyatestű Mohamed alkotójának közelében
Policemen secure the area around a building in Copenhagen, Denmark, where shots were fired on February 14, 2015 outside the venue of a debate held on art, blasphemy and free speech. According to Danish media, the French ambassador to Denmark attended the discussion. AFP PHOTO / MATHIAS OEGENDAL / SCANPIX DENMARK +++ DENMARK OUT
Vágólapra másolva!
Az illetékes dán büntetés-végrehajtási intézet már szeptemberben figyelmeztette a dán titkosszolgálatokat, hogy a koppenhágai merénylő támadásra készül.
Vágólapra másolva!

A büntetés-végrehajtási intézet azt jelezte, hogy a koppenhágai merénylő könnyen radikalizálódhat – tudta meg a BBC. A 22 éves férfi akkor éppen késelésért ült a börtönben.

A szombati merénylet helyszíne, ahol egy ember meghalt és három rendőr megsebesült Forrás: AFP/Mathias Oegendal

A Dán titkosszolgálat ugyanakkor erre reagálva azt közölte, hogy semmi jele nem volt annak, hogy a férfi támadásra készül.

Két merénylet volt

Ahogy arról az Origo is beszámolt, szombat délután Koppenhágában lelőttek egy férfit és megsebesítettek három rendőrt. Az eset egy kávézóban történt, ahol éppen a szólás szabadságáról tartottak egy kulturális rendezvényt. A lövöldözést a kormány terrortámadásnak minősítette.

A rendőrök rögtön a támadás után lezárták a környéket Forrás: MTI/AP/POLFOTO/Kenneth Meyer

A BBC birtokába került egy felvétel, amelyik abban a pillanatban készült, amikor behatolt a merénylő a kávézóba. A felvétel 45 másodperces, az első részében nyugodtan beszélgetnek a résztvevők, majd csak a lövéseket hallani. A megrázó felvételt itt hallgathatja meg.

A rendezvényt a korábban Mohamed prófétát gúnyrajzon ábrázoló Lars Vilks svéd karikaturista vezetésével tartották. A tettesről még este közzétettek egy felvételt.

Vasárnap hajnalban egy koppenhágai zsinagógánál volt lövöldözés. Egy embert fejen lőttek, és két rendőr megsebesült. A fejbe lőtt civil néhány órával a támadás után belehalt sérüléseibe. A rendőrök egyike a karján, a másik a lábán sebesült meg.

Megölték a támadót

Még vasárnap, egy tűzpárbajban agyonlőtt egy férfit a dán rendőrség. Valószínűleg mind a két koppenhágai fegyveres támadást ő követte el – közölte akkor a rendőrség. Erről bővebben itt olvashat.