Korlátozott fegyverszünet lehet Szíriában

Vágólapra másolva!
A szír kormány egy időre felfüggesztheti a részben felkelők uralta Aleppó bombázását. Az ENSZ fegyverszüneti övezeteket szeretne létrehozni, amikből kiindulva az egész országban elérhető lenne a fegyvernyugvás.
Vágólapra másolva!

A damaszkuszi kormány elkötelezte magát amellett, hogy hat hétre felfüggeszti az észak-szíriai Aleppó elleni légicsapásokat, közölték diplomáciai források az ENSZ szíriai különmegbízottjára hivatkozva. Staffan de Mistura kedden New Yorkban zárt ülésen tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) legutóbbi tárgyalásainak az eredményeiről. Mint mondta, hamarosan visszatér Szíriába, hogy további tárgyalásokat folytasson. Azt nem tudta megmondani, hogy a szíriai hadsereg mikor függesztené fel a polgárháború dúlta ország északi nagyvárosa elleni légicsapásokat.

Fegyverszüneti övezetek

A különmegbízott első ízben tájékoztatta a BT-t azóta, hogy tavaly októberben javasolta a testületnek fegyverszüneti övezetek létrehozását Szíriában. Reményei szerint így először helyi szinten kezdődhetne meg a békefolyamat, amelyet később ki lehetne terjeszteni az ország egész területére. Az olasz-svéd kettős állampolgárságú diplomata szerint az első hasonló, térségi fegyverszünetet Aleppóban léptethetnék életbe.

Elindult az offenzíva

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet eközben arról számolt be, hogy az Aleppóban és környékén dúló harcokban a kormányerők offenzívájának keddi kezdete óta legalább százötven ember - hetven katona és több mint nyolcvan felkelő - vesztette életét. A hadsereg és a vele szövetséges milíciák kedden számos falut visszafoglaltak a város közelében. Az átfogó offenzíva célja az, hogy teljesen bekerítsék Aleppót, és elzárják a városból Törökország felé vezető, stratégiai fontosságú utat.

Megosztott város

A közel-keleti ország egyik legfontosabb gazdasági központjában, Aleppóban mindennaposak a fegyveres erők és a felkelők közötti harcok. A 2012 júliusa óta megosztott város nyugati részét a hadsereg, a keleti felét pedig a kormány megdöntéséért harcoló ellenzékiek ellenőrzik. A kormányerők rendszeresen bombázzák az észak-szíriai nagyváros felkelők uralta negyedeit, a légicsapásoknak az utóbbi évben több ezren estek áldozatául.