Beperelte egy jordániai hiphopbanda az izraeli kormányfőt

Beperelte egy jordániai hiphopbanda az izraeli kormányfőt
Vágólapra másolva!
A haifai kerületi bíróságon nyújtotta be a keresetet Benjamin Netanjahu és a Likud párt ellen a Turabieh nevű jordániai hiphopbanda alapítója, Firasz Seadeh, mert engedély nélkül használták fel egy dalukat egy kampányvideóban.
Vágólapra másolva!

A Likud reklámja hatalmas botrányt kavart Izraelben, mert az Iszlám Állammal riogat arra az esetre, ha nem Netanjahu nyeri meg a következő választást.

„Megdöbbentünk a Likud szégyentelenségén és egyértelmű lopásán” – mondta a Reutersnek a zenekar ügyvédje.

A Likud és a kormányfő egyelőre nem kommentálta a bejelentést.

Benjamin Netanjahu mindent megtesz a győzelemért Forrás: AFP/Abir Sultan

Kimondottan Izrael-ellenesek

Seadeh szombaton, nem sokkal annak nyilvánosságra kerülése után értesült a barátaitól a kampányvideóról. „Valósággal sokkolt a hír. Kész őrület! Mi az Iszlám Állam és Izrael ellen is vagyunk” – nyilatkozta a brit hírügynökségnek telefonon Spanyolországból.

A zenekar beadványa szerint a klip azt a benyomást kelti, hogy támogatják az Iszlám Államot, ami megtorlásnak teheti ki a tagokat a dzsihádisták ellenségei részéről. Ráadásul mivel Izrael-ellenességük közismert, a rajongóikat is elhidegítheti, hogy egy jobboldali izraeli párt kampányvideójában szerepelnek.

Palesztin tagok

A zenekarnak négy tagja van, közülük hárman palesztin menekültek leszármazottjai. Jordániában több millió palesztin él, aki a zsidó állam megalapítása után menekült el.

A szóban forgó dal az ő politikai elidegenülésükről és arról a vágyukról szól, hogy visszatérhessenek palesztin szülőhazájukba – mondta a Reutersnek Seadeh.