Elítélték a terroristaperben Tóásó Elődöt

Vágólapra másolva!
Öt év tíz hónapot kapott.
Vágólapra másolva!

Fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélte pénteken egy bolíviai bíróság Tóásó Elődöt, a latin-amerikai országban zajló terroristaper magyar állampolgársággal is rendelkező vádlottját és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot. Az ítélet vádalku keretében született. Mivel mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben van, büntetésüket már letöltötték, így várhatóan hamarosan szabadon engedik őket.

Kommandósok ütöttek rajtuk

Bolíviai kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt letartóztatták.

Összesküvés volt a vád

A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy a csoport terrorista összeesküvést szervezett, és Evo Morales elnököt is meg akarták gyilkolni. Az akció két túlélőjét a bolíviai törvények értelmében már rég szabadon kellett volna engedni, mert 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban.