Ki kell kényszeríteni a békét Ukrajnában

donald tusk, lengyel miniszterelnök, az európai tanács elnöke
Prime Minister of Poland, Donald Tusk, addresses delegates at the Dublin Convention Centre in Dublin, Ireland, on March 7, 2014 during The European People’s Party (EPP) conference. European conservatives picked former Luxembourg prime minister Jean-Claude Juncker as their candidate to be the next European Commission president -- igniting the centre right grouping's campaign for European elections in May. Juncker comfortably defeated Michel Barnier, a French EU commissioner, at a congress of the European People's Party (EPP) in Dublin by 382 votes to 245. AFP PHOTO / PETER MUHLY
Vágólapra másolva!
A spanyol külügyminiszter nemzetközileg kényszerítené ki a békét Ukrajnában. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke további lépéseket, feltehetően újabb Oroszország elleni szankciókat sürget.
Vágólapra másolva!

Még nem kell letenni a február 12-i, minszki megállapodás betartásáról, azt nemzetközileg kell elérni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közreműködésével - így értékelte José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter az ukrán eseményeket a mediterrán országok találkozója után. "Én még nem dobom be a törölközőt. (...) Egy nyílt háború Ukrajnában, Európa kapujában, nagyon súlyos következményekkel járhat az egész világra nézve, de különösen számunkra az EU-ban, mert mi közvetlenül a határán vagyunk" - mondta a politikus.

Párbeszéd kell

A spanyol külügyminiszter aggasztónak nevezte a legújabb híreket a szakadárok előrenyomulásáról, amely szerinte még inkább indokol egy Ukrajna számára stabil megoldást. Ez "a demarkációs vonal és a határok ellenőrzése, valamint a felek közötti párbeszéd" révén érhető el, mondta.

További lépések kellenek

Donald Tusk, az EU-országok állam-, illetve kormányfői testületének az elnöke egyeztetéseket kezdett az uniós vezetőkkel a további lépésekről, közölte az Európai Tanács. A közlemény nem konkretizálta e további lépések mibenlétét, de azok céljaként azt jelölte meg, hogy "magasabb árat kelljen fizetni a Kelet-Ukrajna elleni agresszióért".

Donald Tusk további lépéseket sürget. Forrás: AFP/Peter Muhly

Újabb szankciók jöhetnek

"Egyértelműen olyan ponthoz érkezünk, ahol a további diplomáciai erőfeszítések hatástalanok maradnak, hacsak nem támasztják alá azokat további, hiteles lépések" - mondta az Európai Tanács elnöke. Ezek a megállapítások minden jel szerint azt helyezik kilátásba, hogy az EU további szankciók elrendelését kívánja fontolóra venni Oroszországgal szemben. Tusk azt is bejelentette, hogy február 22-én, vasárnap Kijevbe utazik.