A „kijevi puccs” ellen tüntetnek Moszkvában

Vágólapra másolva!
A helyi biztonsági erők becslése szerint mintegy 15 ezer ember veszt részt a Majdan-ellenes tüntetésen Moszkvában, amelyet a kijevi tragikus események első évfordulójához időzítettek.
Vágólapra másolva!

A menet élén haladók „Egy évvel Majdan után”, „Nem felejtünk, nem bocsájtjuk meg”, „Nemet mondunk a háborúra!”, „Oroszország az én hazám, abban nincs helye a Majdannak” feliratú transzparenseket tartottak a magasba.

A BBC beszámolója szerint az állami sajtó erőteljesen reklámozta a megmozdulást.

Egy éve

Az ukrán fővárosban tavaly február 18-a és 21-e között kormányellenes tiltakozók csaptak össze a biztonsági erőkkel. Több mint nyolcvan ember meghalt, a sebesültek száma több száz volt. Később a kórházakban több mint húszan haltak be sebesüléseikbe. Viktor Janukovics akkori ukrán elnök ezeknek az eseményeknek nyomán hagyta el az országot.

Janukovics és Putyin 2013-ban. Az egykori ukrán államfő szerint be kell szüntetni a háborút Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Az egykori államfő szombaton a Rosszija-1 orosz tévécsatornának adott interjúban azt mondta, hogy Kijev számára nem lehet más út, mint hogy tárgyaljon a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye képviselőivel. „Be kell szüntetni a háborút, a délkelet-ukrajnai lakosság bántalmazását, fejezzék be az embereket sújtó megbélyegzéseket” – fogalmazott.

Hozzátette, a kijevi hatóságoknak autonómiát kell adniuk ezeknek a régióknak, hogy megvédhessék jogaikat. Ebben a folyamatban mindenképpen részt kell, hogy vegyenek az európai országok és Oroszország - mondta a volt elnök.