Bevásárlóközpontokban tervez merényletet az al-Kaida

Vágólapra másolva!
Az al-Kaidához tartozó Al-Sabab terrorista csoport amerikai, kanadai és brit bevásárlóközpontokban végrehajtandó merényletekre szólított fel a hétvégén nyilvánosságra hozott videóban.
Vágólapra másolva!

A felvételen a szervezet emlékeztet a 2013-as kenyai merényletre. Akkor egy bevásárlóközpontot ért támadás, a napokig tartó ostromban több mint hatvan ember vesztette életét Nairobiban.

Most hasonló támadásokat szorgalmaznak, és ki is emeltek konkrétan több bevásárlóközpontot, ezeknek a nevét azonban a CNN addig nem hozza nyilvánosságra, míg az érintettek nem reagálnak a fenyegetésre.

Nairobiban a Westgate Mallt támadták meg Forrás: AFP/Westgate Mall

Van, aki már megszólalt

A minnesotai Mall of America az egyike a megfenyegetetteknek. A cég közölte, hogy tudomásuk van a felvételről, és komolyan veszik a fenyegetést, akárcsak az albertai West Edmonton Mall.

Minneapolisban él a legnagyobb szomáliai közösség az Egyesült Államokban, és a szomáliai székhelyű Al-Sabab komoly toborzómunkát végez a körükben.

Eddig megmaradtak Afrikában

A szervezet eddig csak Kelet-Afrikában hajtott végre akciókat. Kenya és Szomália mellett hajtottak végre merényletet Ugandában is: öt éve több mint hetven embert öltek meg egy focimeccsen.

Az Egyesült Államok tavaly légi csapást hajtott végre ellenük Szomáliában, amelynek során életét veszette a szervezet vezetője.