Az amerikai fegyverszállítások robbanáshoz vezethetnek

Vágólapra másolva!
Ha az Egyesült Államok rászánja magát az ukrajnai fegyverszállításokra, az "felrobbantja" a válságövezetben lévő helyzetet, és Oroszország kénytelen lesz reagálni erre - figyelmeztetett Genfben Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.
Vágólapra másolva!

A politikus úgy fogalmazott, egy ilyen amerikai lépés "a legsúlyosabb csapás lenne a minszki megállapodásokra, ... és újabb bizonyíték lenne arra, hogy aki ilyen döntésekben gondolkodik, azt kizárólag saját geopolitikai elképzelései vezérlik Oroszország úgymond elrettentésének szükségességéről, ha nem eltaszításáról". Rjabkov leszögezte, hogy Oroszország nem nézné tétlenül az ilyesfajta provokatív lépéseket, és kénytelen lenne reagálni rájuk.

Barack Obama amerikai elnök február 10-én jelentette be, hogy az amerikai fegyverszállítás Ukrajnának lehetséges lépés abban az esetben, ha kudarcot vallanának a válság rendezését célzó diplomáciai erőfeszítések.

Obama bejelentése után két nappal írták alá Minszkben a délkelet-ukrajnai válság rendezésével foglalkozó kontaktcsoport tagjai a tavaly szeptemberi tűzszüneti megállapodások végrehajtásáról szóló, 13 pontos intézkedéscsomagot, amelyet a "normandiai négyek" - Vlagyimir Putyin orosz, Petro Porosenko ukrán, Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár - dolgoztak ki maratoni tárgyalásukon. A megállapodáshoz fűzött közös nyilatkozatában a négy vezető támogatta a megállapodást, és megerősítette, hogy tiszteletben tartják Ukrajna szuverenitását és területi épségét.