Baloldali fordulat jöhet Izraelben

Vágólapra másolva!
Egy tel-avivi középiskola diákjai az elmúlt évtizedekben többször is megjósolták a később bekövetkezett hatalmi átrendeződést. Mostani próbaszavazásukon baloldali győzelmet vetítettek előre. 
Vágólapra másolva!

Izraelben az általános választások előtt "kicsiben" a középiskolások körében is megtartják a szavazást, amelynek egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. Ráadásul a Ramat-Ganban, Tel-Aviv egyik elővárosában működő Blih középiskolában évtizedek alatt megfigyelték, hogy az ottani szavazás kimenetele általában hűen megmutatja az országos választások várható eredményét.

Többször is beletrafáltak

Ez a középiskola afféle lakmuszpapírként működött 1977-ben, amikor elsőként ott "vette át a hatalmat" a jobbközép Likud tömörülés az Izraelt évtizedek óta vezető baloldali pártoktól. A Blih diákjai előre jelezték Jichák Rabin és a szociáldemokrata Munkapárt győzelmét 1992-ben, sőt, a legutóbbi választásokon is pontosan megjósolták az újonnan alakult centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt meglepetésszerű előretörését.

Felfutóban a baloldali pártok

A Blih vasárnap megtartott szavazása ezúttal teljes politikai fordulatot jelzett a március 17-én esedékes, előrehozott általános választásokra, miután a diákok között elsöprő győzelmet aratott az ellenzéki "Cionista Tábor", a Munkapárt és Cipi Livni centrista Tnua (Mozgalom) pártjának balközép választási koalíciója. A Cionista Tábor a tizenévesek között a voksok 32 százalékával győzött, őket a centrista Jes Atíd követte 28 százalékkal, és 14 százalékot szerezve csak harmadiknak futott be a kormányzó jobbközép Likud.

Forrás: ynet.co.il

Tanulják a demokráciát

A középiskola több mint ezer diákja előzőleg "kampányt" is tartott: választási brosúrákat osztogattak, pártok matricáit aggatták pólójukra, és egy-egy politikai tömörülés mellett agitáltak, így tanulva a demokrácia szabályait. A fiatalok emellett személyesen megismerkedhettek több, a tévéből ismert politikussal.