Ókori leleteket zúzott porrá az Iszlám Állam terrorszervezete

iszlám állam, isis, is, ókori lelet, ókori tárgy szétzúzás, rongálás, vandalizmus
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam dzsihadista szervezete megosztott egy videót, amiben az emberei kalapácsokkal és fúrógépekkel zúznak szét több ókori tárgyi leletet. 
Vágólapra másolva!

A terrorszervezet az észak-iraki Moszul város egyik múzeumában, és az az asszír birodalom egykori fővárosához, a Ninivéhez vezető hatalmas kapuk egyikénél, a Nirgal Kapunál törték össze a leleteket.

A felvételen néhány szakállas férfi több nagy szobrot rongál meg és tör össze, köztük egy szárnyas bika alakjában ábrázolt asszíriai istenét, ami az időszámításunk előtti IX. századból származik.

Az eredeti videó 5 perces, de annak beágyazását letiltották.

Sokkoló képsorok

Irina Bokova, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének vezetője azt mondta, „sokkolták” a dzsihadisták által közzétett képsorok. Felkérte az ENSZ illetékes tanácsának elnökét, hívjon össze egy rendkívüli ülést az iraki kulturális örökség védelme érdekében.

Nem ez az első eset

Az IÁ korábban már több vallási szentélyt - köztük muzulmánt is - tönkretett, mert eretnekségnek tekinti ezeket. Sorozatosan pusztítják el a könyvtári ritkaságokat, archeológiai ereklyéket, sőt az általuk a bálványimádat kifejeződésének minősített muzulmán emlékeket sem kímélik. A szélsőségesek ezenkívül feltehetőleg feketepiacon eladtak több ókori leletet, mert szükségük volt a pénzre.

Az alábbi fotót a Twitteren tették közzé. Ilyen több ezer éves műemlékeket is szétverték már. A szárnyas bika egyébként Irakban az egyik bankjegyen is látható, már több mint ötven éve.

Moszult és a környező Ninive tartományt tavaly júniusban foglalta el az IÁ. A szélsőségesek célja, hogy teljesen megtisztítsák a környéket a nem-iszlamista gondolatokat közvetítő tárgyaktól.

Az elmúlt időszakban elsősorban az Iszlám Állam hóhérjáról cikkezett a sajtó. Az Origo is beszámolt arról, amikor azonosították "Dzsihádi Johnt". Ide kattintva pedig az IÁ pusztításairól.szóló összes korábbi cikkünk között böngészhet.