Elérte az ukrán válság a Kremlt

Orbán, PUTYIN, Budapest, Parlament
Budapest, 2015. február 17. Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón a Parlament Delegációs termében 2015. február 17-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Tíz százalékkal csökkentik az orosz államfői hivatal dolgozóinak fizetését. Az intézkedést Vlagyimir Putyin államfő jelentette be az orosz nemzetbiztonsági tanács operatív ülésén, amelyen mások mellett a kormányfő és több minisztere, valamint a titkosszolgálatok vezetői is részt vettek.
Vágólapra másolva!

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő emlékeztetett rá, hogy az orosz államfő már tavaly decemberben aláírta az állami tisztviselői törvény módosítását, amely egy évre befagyasztja a fizetéseket az elnöki hivatalban, a miniszterelnöki hivatalban, a számvevőszéknél, az orosz külügyminisztériumban.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint tavaly január és szeptember között az elnöki hivatal alkalmazottainak átlagfizetése 216 ezer rubelt tett ki. Ez az összeg tavalyi árfolyamon közel 1,4 millió forintot ért, jelenleg pedig a rubel értékcsökkenése miatt mintegy 950 ezer forintnak felel meg.

Vlagyimir Putyin Budapesten. Ő dönthet a képviselők fizetéséről is Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A honatyák is kevesebbet kereshetnek

Szergej Nariskin, a törvényhozás alsóházának (duma) az elnöke kedden közölte, arra kérte a képviselőcsoportokat, hogy vitassák meg a honatyák fizetésének a csökkentését. Hozzátette, hogy az ügyben Putyinnak van joga dönteni, és elnöki rendelet határozza meg a képviselői juttatásokat.

A duma elnökének a javaslatát mind a négy orosz parlamenti frakció támogatta, Valentyina Matvijenko, a törvényhozás felsőházának (Szövetségi Tanács) elnöke ugyancsak azt javasolta, hogy a szenátorok fizetését az államfői adminisztrációban és a miniszterelnöki hivatalban dolgozókéhoz hasonlóan 10 százalékkal csökkentsék.

Mindenkinek meg kell húzni a nadrágszíjat Forrás: Flickr/James Cridland

Ezt követeli az idő

Az elnöki rendelet szerint tavaly szeptember 1-jétől 81 500 rubelt tesz ki az orosz parlamenti képviselők illetménye. A kiegészítő juttatásokkal, prémiumokkal együtt azonban a törvényhozás tagjainak az adózott jövedelme körülbelül 340 ezer rubel (mintegy 1,5 millió forint) - írta kedden a BBC orosz nyelvű hírportálja.

A Kreml szóvivője és honlapja nem fűzött magyarázatot az intézkedéshez. Matvijenko a BBC szerint azt mondta, hogy nem népszerűséget hajhászó intézkedéstől van szó, hanem „ezt követeli meg az idő”.

Nyilvánvalóan a nyugati szankció által kiváltott rubelgyengülésre és gazdasági-pénzügyi nehézségekre utalva hozzátette: „Mindnyájunknak meg kell szorítanunk a nadrágszíjat ebben a nehéz gazdasági helyzetben, így a szenátorok sem lehetnek kivételek ez alól”.