Putyin provokatív bérgyilkosságról beszél

The body of Russian opposition leader Boris Nemtsov is covered with plastic lies on Moskvoretsky bridge near St. Basil cathidral (background) in central Moscow on February 28, 2015. Russian opposition leader Boris Nemtsov was shot dead in central Moscow o
Borisz Nyemcovot a nyílt utcán lőtték le
Vágólapra másolva!
Az orosz elnök szerint bérgyilkosságra utal Nyemcov megölése, és arra utasította az orosz nyomozó bizottság, a belügyminisztérium és a szövetségi biztonsági szolgálat vezetőit, hogy hozzanak létre külön nyomozócsoportot Borisz Nyemcov meggyilkolásának felderítésére, és személyesen irányítsák a nyomozati eljárást.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin leszögezte, hogy Borisz Nyemcov megölése "minden jellemzőjében bérgyilkosság és kizárólag provokatív jellegű volt". Az orosz elnök mély részvétét fejezte ki a meggyilkolt politikus hozzátartozóinak.

Borisz Nyemcovot a nyílt utcán lőtték le Forrás: AFP/Dmitry Sereryakov

Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki politikust és parlamenti képviselőt, Putyin egyik legkeményebb bírálóját, helyi idő szerint szombatra virradóra Moszkva központjában ölték meg egy hídon. Legfrissebb hírek szerint a támadó egy gépkocsiból nyitott rá tüzet, és legalább 7-9 golyót eresztett a politikusba.
A rendőrség lezárta a környéket, nagy erőkkel folyik a hajtóvadászat a tettes kézre kerítésére.

Obama pártatlan nyomozást vár

Barack Obama amerikai elnök elítélte Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus brutális megölését. Az amerikai elnök felszólította az orosz kormányt, hogy folytasson le "gyors, pártatlan és átlátható" nyomozást, és állíttassa bíróság elé a tettesek.

Porosnekót sokkolta a hír

Petro Porosenko ukrán elnök közölte, hogy sokkolta Borisz Nyemcov halálának a híre. Úgy fogalmazott közleményében, hogy Nyemcov Ukrajnát Oroszországgal összekötő "hidacska" volt, amelyet a gyilkosok leromboltak. "Gondolom nem véletlenül. Nem kételkedem abban, hogy a gyilkosokat előbb vagy utóbb megbüntetik" - idézte Porosenkót az UNIAN hírügynökség.

A Humen Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet is alapos és pártatlan nyomozásra szólította fel az orosz hatóságokat, és hogy vegyenek figyelembe minden szóba jöhető indokot, beleértve Nyemcov politikai tevékenységét is.

Gyászmenet lesz a tüntetésből

Borisz Nyemcov meggyilkolása miatt az orosz ellenzék lemondta a vasárnapra Moszkvába tervezett nagyszabású, ukrajnai háború elleni tiltakozást, és helyette gyászmenetet fog tartani a főváros központjában - jelentette be Mihail Kaszjanov, a RPR-Parnasz ellenzéki párt társelnöke.

Bizonyítékai lehettek

Közben Kszenyija Szobcsak, a Dozsgy nevű független televízió műsorvezetője közölte, Nyemcov arra készült, hogy bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé az orosz csapatok ukrajnai jelenlétértől. Szobcsak erről az RPR-Parnasz egyik vezetőjétől, Ilja Jasintól szerzett tudomást.

Ukrán virágok az orosz követségnél

A kijeviek virágokat visznek az orosz nagykövetséghez és gyertyákat gyújtanak, hogy megemlékezzenek Borisz Nyemcovról, a Moszkvában meggyilkolt vezető orosz ellenzéki politikusról. A közösségi oldalakon aktivisták arra szólítják fel a lakosságot, hogy szombaton délben menjenek a Kijev központjában lévő Függetlenség térre, hogy leróják kegyeletüket a merénylet áldozatává vált politikus emléke előtt. Vannak olyan ellenzéki vélemények is, amelyek szerint helytelen az orosz nagykövetséghez virágokat vinni, mert Nyemcovot az orosz hatalom ölte meg.