Elfogták a Nyemcov-gyászmeneten vonuló ukrán politikust

Vágólapra másolva!
Egyelőre csak "engedetlenséggel" gyanúsítják, de gyilkossággal is megvádolhatják azt az ukrán parlamenti képviselőt, akit a Borisz Nyemcov emlékére rendezett moszkvai gyászmeneten tartóztattak le vasárnap - közölte a Szövetségi Nyomozó Bizottság. 
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint Alekszij Honcsarenko "elutasította, hogy engedelmeskedjék" az intézkedő rendőröknek, és kihallgatták "a tavaly májusi tragikus odesszai események alatt egy orosz állampolgár ellen elkövetett bűncselekmény" ügyében is.

Lángba borult székház

A fekete-tengeri kikötőváros központjában több tucatnyian vesztették életüket, amikor kigyulladt a szakszervezetek székháza, ahová oroszbarát szakadárok menekültek be, miután összecsaptak Kijev-párti aktivistákkal. Az orosz sajtóban fénykép jelent meg a képviselőről az égő épületnél.

A 34 éves Honcsarenko a kijevi parlamentben Petro Porosenko államfő koalíciójának a tagja. Azért utazott Oroszországba, hogy részt vegyen a Borisz Nyemcov meggyilkolt ellenzéki politikusról megemlékező gyászmeneten.

Ártatlannak vallotta magát

Egy Facebook-üzenetben azt állította, hogy semmi rosszat nem csinált a gyászmeneten, nem kiabált jelszavakat, nem emelt magasba táblát, csak azért tartóztatták le, mert egy olyan pólót viselt, amelyen A hősök nem halnak meg ukrán nyelvű felirat volt. Ez a tavalyi, nyugatpárti kijevi tüntetések egyik jelszava volt.

Egy újabb üzenet - egy fénykép - után megszakadt vele a kapcsolat, valószínűleg elvették a telefonját - közölte a képviselő sajtószolgálata.

Az ukrán parlament elnöke tiltakozott Honcsarenko fogva tartása ellen, mert a nemzetközi jog értelmében a képviselőknek mentelmi joga van, és kérte, hogy azonnal intézkedjenek az ügyében.