Megint sétál két űrhajós

2015.03.01. 15:49

Már harmadszorra hagyta el a Nemzetközi Űrállomást az elmúlt egy hét alatt két amerikai űrhajós. Ezúttal is az új űrhajók fogadására készülnek. 

Újabb külső szerelési munkákat kezdett vasárnap a Nemzetközi Űrállomáson Terry Virts és Butch Wilmore. A két amerikai asztronauta rövid időn belül már harmadszor hagyta el az űrállomást.

Sok kábelt kell felszerelni

Most is az amerikai űrkutatási hivatal megbízásából készülő új űrhajók, illetve az azokhoz szükséges dokkolóállomások fogadására készítik fel az űrállomást. Eddig összesen 111 méter elektromos, illetve adatkábelt szerelt fel, vasárnap további 122 méternyi kábelnek, valamint két antennának kell a helyére kerülnie.

Terry Virts amerikai űrhajós antennát szerel fel a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás külsejéreForrás: MTI/AP/NASA-TV

A tervek szerint 2017-ben köt ki az űrállomáson az első, asztronauták szállítására is alkalmas kereskedelmi űrhajó. Az ehhez szükséges két dokkolóegység közül az elsőt júniusban küldik fel.

MIndig van egy kis baj

A legutóbbi űrséta után, az űrállomás zsilipkamrájában Terry Virts sisakjába víz szivárgott, de a NASA szerint nem volt komolyabb baj.

A vasárnapi űrséta kezdete előtt Butch Wilmore űrruháján rövid ideig hibásan működött egy érzékelő, a mechanikus mérőeszköznek azonban nem volt baja. Az űrhajósnak a hétórás űrséta alatt azért folyamatosan figyelnie kell, hogy jól működik-e az űrruhája.