Nyemcov-gyilkosság: Putyin átfogó nyomozásra utasít

Vlagyimir Putyin látogatása
Fotó: Dudás Szabolcs
Vlagyimir Putyin látogatása Fotó: Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
Teljes körű kivizsgálást ígért Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolását illetően Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Nyemcov péntek éjszakai meggyilkolása

- mondta Labvrov. Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azonnal utasítást adott az átfogó nyomozásra, és azt személyesen felügyeli. A gyilkosságról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

Ellentmondásosak a hírek Nyemcov meggyilkolásának körülményeiről Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Ugyanakkor Lavrov elutasította a vizsgálatokba való külső beavatkozást, mivel szerinte „visszataszító dolog” politikai célokra felhasználni a Borisz Nyemcov ellen elkövetett bűncselekményt.

Az a bizonyos felvétel...

Egy utcai térfigyelő kamera rögzítette Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki politikus megölését, a felvétel azonban ellentmondásos. Erről bővebben ide kattintva tájákozódhat.

Nyugati tisztségviselők korábban gyors és átlátható vizsgálatra szólították fel Moszkvát. Legutóbb a francia külügyminiszter sürgette a nyomozást. Laurent Fabius úgy fogalmazott:

Nem profik gyilkoltak

A politikus megölésének felderítésében részt vevő szakembereknek és a szakértőknek egyébként megoszlik a véleménye a gyilkosság indítékairól, ugyanakkor abban egyetértenek, hogy nem profi bűnözők hajtották végre a bűncselekményt - írta a Kommerszant című orosz napilap.