Több ezren haltak meg a kelet-ukrajnai harcokban

Vágólapra másolva!
Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala szerint már több mint hatezer ember halt meg a csaknem egy éve tartó kelet-ukrajnai konfliktusban.
Vágólapra másolva!

A világszervezet nyilatkozata szerint csak a nemrég életbe lépett tűzszünetet megelőző hetekben civilek és katonák százainak életét követelték a fellángoló harcok, mindenekelőtt a volt donyecki repülőtérnél és Debalceve térségében.

Nők és gyerekek szenvednek

A közzétett nyilatkozat idézi Zaid el-Husszeint, az ENSZ emberi jogi főbiztosát, aki szerint hivatalának vizsgálóbiztosai „a civil életek és az infrastruktúra könyörtelen elpusztításának képével” szembesültek Kelet-Ukrajnában, a Moszkva által támogatott szeparatisták és az ukrán kormányerők összecsapásainak térségében.

Ukrán katonák páncélozott harcjárműveinek konvoja elhagyja a kelet-ukrajnai Artemivszk települést Forrás: MTI/EPA/Anasztaszja Vlaszova

A tarthatatlan állapotok miatt különösen sok szenvedés hárul a nőkre, a gyermekekre és az idős emberekre.

Az oroszok továbbra is támadnak

Bár Oroszország következetesen tagadja, hogy katonái részt vennének az ukrajnai harcokban, a világszervezet emberi jogi irodája megállapítja: „hitelt érdemlő jelentések tanúsítják”, hogy Oroszország felől december óta is

Az emberi jogok minden kelet-ukrajnai megsértését alaposan ki kell vizsgálni, az elkövetők ellen pedig vádat kell emelni - hangsúlyozta Zaid el-Husszein, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tavaszi ülésszaka előtt.

Közben, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy szerinte tartóssá válik a tűzszünet Kelet-Ukrajnában, mert kézzelfogható előrelépés történt a minszki megállapodásban foglalt intézkedések végrehajtásában.

Tűzifát oszt a Máltai Szeretetszolgálat Beregszászon Forrás: MTI/Balázs Attila

Az Origo újságírója Kárpátaljára látogatott, hogy megtudja, miként próbálják a helyiek túlélni a háborús időszakot. A témában írt első összeállítást ide, második részét pedig ide kattintva olvashatja el.