Félnek a szlovákok Oroszországtól

hol járunk feladvány
Kilátás a Régi Városháza toronyerkélyéről a műemlék pozsonyi várra. A képre kattintva nagyobb méretben is megtekintheti a légi fotót
Vágólapra másolva!
Oroszország az az állam, amely Szlovákia számára a legnagyobb veszélyt jelentheti – derült ki a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének felméréséből. A résztvevők 24 százaléka Oroszországot jelölte meg a legnagyobb veszélyt jelentő országként, Magyarországot csak 5 százalék tartja veszélyesnek.
Vágólapra másolva!

Hasonló közvélemény-kutatás zajlott 1996-ban is, amikor a megkérdezettek 34 százaléka jelölte meg Szlovákia szempontjából veszélyes államként Oroszországot. A Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének friss felmérése szerint a második helyen Ukrajna végzett 22 százalékkal.

Pozsonyban tartanak az oroszoktól és az ukránoktól Forrás: MTI/Jászai Csaba

Ukrajna megítélése sokat változott

1996-ban csak a megkérdezettek két százaléka tartotta ezt az országot veszélyesnek. „Mindez az ottani katonai konfliktus okozta félelem eredménye” – mutatott rá Miloslav Bahna, az intézet munkatársa. Egyúttal hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a növekedés nem jelenti azt, hogy a megkérdezettek a konfliktus valamelyik résztvevőjének az oldalára álltak – tudósított a felmérésről a hirek.sk nevezetű felvidéki oldal.

Nem tartanak a magyaroktól

A legnagyobb csökkenést azon országok között, amelyeket a lakosság Szlovákia szempontjából veszélyesnek tart, Magyarország mutatja. Míg 1996-ban a megkérdezettek 40 százaléka tartotta veszélyesnek Magyarországot, amely ezzel a lista első helyén végzett, friss felmérés során csak a megkérdezettek 5 százaléka vallott ilyen véleményt.

A Szlovák Tudományos Akadémia szerint jelentős változásról van szó, ami részben összefügghet az aktuális szlovák-magyar politikai kapcsolatokkal. Arról is tanúskodik, hogy kezdenek háttérbe szorulni a fenyegetettség érzései és a politikai turbulenciák, amelyek összekapcsolódtak az új állam létrejöttével és a 90-es évek azon belső vívódásaival, hogy merre tart az ország.

Szlovákiában veszélyesnek tartják Oroszországot Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Cseh párhuzamok

A Szlovák Tudományos Akadémia azt is kutatta, az emberek szerint mely országok hasonlítanak leginkább kulturális szempontból Szlovákiához. A 2014-es és az 1996-os felmérés során is egyértelműen Csehország végzett az első helyen. Míg tavaly a megkérdezettek 75 százaléka válaszolt így, 19 évvel ezelőtt a megkérdezettek 62 százaléka tartotta kulturális szempontból Csehországot Szlovákiához hasonlónak.

1996-ban és 2014-ben is a magyar nemzetiségű résztvevők gyakran Magyarországot jelölték meg válaszként erre a kérdésre, de legtöbben közülük is Csehországot választották. A hitüket gyakorló katolikusok kicsit gyakrabban jelölték meg válaszukban Lengyelországot Szlovákiához hasonló országként.