Hamarosan kivégzik az ausztrál kábítószercsempészeket

Bali nine
(FILES) This file photo taken on February 14, 2006 shows Australian's Andrew Chan (R) and Myuran Sukumaran (2nd L), the ringleaders of the "Bali Nine" drug ring, being escorted by police after their verdict from a court in Denpasar, on Bali island. The two Australian drug smugglers were taken from their Bali prison on March 4, 2015 to an island where they will executed, as the Australian leader said his country was "revolted" by their looming deaths after frantic diplomatic efforts to save them. AFP PHOTO / FILES / Bay ISMOYO
Vágólapra másolva!
Átszállították a börtönből egy szigorúan őrzött szigetre azt a két ausztrált, akit majdnem tíz éve ítéltek halálra kábítószer-csempészet vádjával. Még nem tudni, pontosan mikor, de napokon belül kivégzőosztag elé állítják őket.
Vágólapra másolva!

Tíz éve az ausztrál rendőrség tippje alapján vettek őrizetbe Bali szigetén az indonéz hatóságok kilenc ausztrál állampolgárt drogcsempészés vádjával; nyolc kiló heroint próbáltak Baliról Ausztráliába csempészni.

Az úgynevezett „bali kilencek” közül heten hosszú börtönbüntetést kaptak, a banda vezetőjét, Andrew Chant és a segítőjét, Myuran Sukumarant azonban halálra ítélték.

Chan és Sukumaran tíz éve van börtönben Forrás: AFP/Bay Ismoyo

Hiába harcolt a kormány

Ausztrália az elmúlt tíz év során folyamatosan próbált közbenjárni a két férfi érdekében – sikertelenül. „Az ausztrálok rosszul vannak a gondolattól, hogy kivégzik őket” – idézte a CNN Tony Abbott kormányfőt, aki hangsúlyozta: bár súlyos bűnnek tartják a kábítószer-kereskedelmet, amelyért büntetés jár, de a két ausztrál nem érdemel halált.

A két férfit szerdán szállították át Nusakambangan szigetére, ahol 12 fős kivégzőosztag elé állítják őket – több más külföldivel egyetemben.

Mintarabok lettek

Chan és Sukumaran ráadásul az elmúlt tíz évben igazi mintarabbá vált rabtársaik és az őrök szerint. Sukumaran művészetekkel foglalkozik, és leckéket ad a rabtársainak, Chan pedig a valláshoz fordult, lelki tanácsokat ad kábítószeres rabtársainak.

Az indonéz hatóságok azonban elutasították a kegyelmi kérelmeket. Az ország szigorúan bünteti a kábítószer-csempészetet, és a külföldiekkel sem tesz kivételt: decemberben hat embert végeztek ki emiatt, köztük egy brazil, egy holland, egy malawi, egy nigériai és egy vietnami állampolgárt.