Így működik az indonéz halálsziget

Indonézia, terrorizmus
Armed police secure an area blocked off by barbed wire at the seaport of Cilacap on November 3, 2008, the city connecting Java to the high-security Nusakambangan prison ahead of the execution of the convicted 2002 Bali bombers. Lawyers for the three Islamists facing execution for the Bali bombings which killed 202 people on November 3 filed a desperate last-minute appeal to save them from the firing squad. AFP PHOTO AFP PHOTO
Vágólapra másolva!
Diplomáciai vihart okozott Ausztrália és Indonézia között a hír, hogy évtizedes fogva tartás után a leghírhedtebb börtönben fognak kivégezni két ausztrál drogcsempészt. Jakartát nem érdekli a nemzetközi nyomás, Brazíliával és Norvégiával például már a diplomáciai kapcsolatai is megszűntek hasonló okok miatt.
Vágólapra másolva!

Illetik többféle névvel is: egyesek szerint ez az indonéz Alcatraz, mások úgy tartják, hogy Indonézia legfélelmetesebb szigete. Megint mások egyszerűen csak a kivégzések szigetének hívják. Nevezzük, ahogy akarjuk, Nusakambangannál kevés ellentmondásosabb hely van a világon. Egyrészt turistaparadicsom, gazdag állat- és növényvilággal, szikrázó kék tengerrel, mások számára viszont az élet végét jelenti.

Fürdőző a szigeten, a börtönkikötő közelében Forrás: AFP/Dida Nuswantara

1908-ban az ország akkori holland urai ide telepítették ugyanis Indonézia legszigorúbban őrzött börtöneit, ahová az ország leghírhedtebb bűnözőit hozzák. Összesen mintegy 2000 elítéltet tartanak itt fogva, hét épületben. Ezek közül is kiemelkedik a Batu börtön, ahová a halálraítélteket zárják. Az ázsiai szigetország – a világ legnépesebb muszlim többségű országa – ugyanis egyike annak az 58 államnak, ahol még ma is lehetőség van a legsúlyosabb büntetés végrehajtására.

Narancsillat és halálosztag

És Nusakambanganon végre is hajtják, a Sydney Morning Herald beszámolója szerint a következőképp: az elítéltet éjfélkor bekötött szemmel elvezetik a börtöntől 3 kilométerre fekvő „halálzónába”, a Nyrbajába, ahol leültetik, majd összekuporodva megkötözik; ezután a 12 tagú kivégzőosztag agyonlövi, ha pedig életben marad, az osztagparancsnok fejlövéssel végez vele.

Imam Samudra (középen) nem sokkal kivégzése előtt Forrás: AFP/Lay

Így jártak például a bali merénylők 2008-ban; a három elítéltet – Amrozi Nurhasyimot, Ali Ghufront és Imam Samudrát – 2003-ban ítélték golyó általi halálra két zsúfolt éjszakai klubban elkövetett, 202 halálos áldozatot követelő robbantásért. Hogy a helyzet még groteszkebb legyen: a Nyrbaját narancs- és mandarinligetek veszik körül.

Dílerek a célkeresztben

Oka van annak, hogy a kivégzés menetéről épp egy ausztrál lap szerzett tudomást. Indonézia és Ausztrália között ugyanis egyre súlyosabb diplomáciai botrány alakul ki, amiért a Bali Kilencek nevű drogbanda két, 2006-ban halálra ítélt ausztrál állampolgárságú tagját, Myuran Sukumarant és Andrew Chant szerdán átszállították a börtönszigetre, jelezvén, hogy az évtizedes elzárás után közeleg az ítélet-végrehajtás.

Megérkezik a két ausztrál a szigetre Forrás: AFP/Sumarwoto

Sukumaran és Chan annak idején mintegy 8 kiló heroint próbált meg Indonéziából hazacsempészni, amikor fennakadtak – pechjükre a világ egyik legszigorúbb drogszabályozásával rendelkező országban, ahol a jelenleg kivégzésre „váró” 130 ember többségét drogügyek miatt küldik a halálba.

Jakarta nem alkuszik

Ráadásul hiába a nemzetközi nyomás, a jakartai vezetés jottányit sem enged, hiába külföldiekről van szó. Kedden Yasona Laoly igazságügy-miniszter közölte, készek végrehajtani a halálbüntetést, Joko Widodo államfő pedig – alig burkoltan Canberrának címezve szavait – azt mondta, senki ne avatkozzon bele az indonéz joggyakorlatba, a halálbüntetés alkalmazása ugyanis országa szuverén joga.

Indonéziának joga van a kivégzéshez Forrás: AFP/Afp

Előzőleg ugyanis az ausztrál miniszterelnök fakadt ki. Tony Abbott szerint felháborító, ami történik, külügyminisztere, Julie Bishop pedig azt mondta: ausztrálok millióinak „forog a gyomra”. „Biztos vagyok benne, Indonézia megérti, hogy tette következményekkel fog járni."

Csakhogy Indonéziát ez a legkevésbé sem érdekli. Januárban kokaincsempészésért végeztek ki egy norvég és egy brazil állampolgárt, válaszul mindkét ország hazahívta a jakartai nagykövetét, Dilma Rousseff brazil elnök pedig „elfelejtette” átvenni az új brazíliai indonéz nagykövet megbízólevelét. Valószínűleg Ausztrália is hasonló lépésekre készülhet.