Növelik az ukrán hadsereg létszámát

Ukrán katonák páncélozott harcjárműveinek konvoja elhagyja a kelet-ukrajnai Artemivszk települést. A nap folyamán az ukrán hadsereg megkezdte a nehézfegyverek kivonását a front menti ütközőzónából
Ukrán katonák páncélozott harcjárműveinek konvoja elhagyja a kelet-ukrajnai Artemivszk települést. A nap folyamán az ukrán hadsereg megkezdte a nehézfegyverek kivonását a front menti ütközőzónából
Vágólapra másolva!
250 ezer főre emelik a kelet-ukrajnai lázadókkal harcban álló ukrán hadsereg létszámát – így döntött a kijevi parlament.
Vágólapra másolva!

A szárazföldi haderő gyarapszik

A Petro Porosenko ukrán elnök által beterjesztett indítványt a 450 fős törvényhozás 270 tagja támogatta a szavazáskor jelen lévő 314 képviselőből. A javaslat vitájában Petro Mehed védelmi miniszterhelyettes leszögezte, hogy jelenleg az ország védelme érdekében van szükség a lépésre. Elsősorban a szárazföldi erőket fogják felduzzasztani.

Ukrán katonák páncélozott harcjárműveinek konvoja Artemivszknál Forrás: MTI/EPA/Anasztaszja Vlaszova

A tavaly februárban Oroszországba menekült Viktor Janukovics elnöksége idején, még 2012-ben a parlament 184 ezer főben maximálta az ukrán fegyveres erők személyi állományát. Az új törvény alapján a létszám negyedmillióig növelhető, amiből 204 ezer a katonák létszáma, a többiek egyéb feladatokat látnak el a fegyveres erők kötelékében.

Elvileg tűzszünet van

Tavaly április óta az ukrán hadsereg fegyveres konfliktust vív a Moszkva támogatását élvező kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok erőivel. A Donyeck és Luhanszk megye keleti részén közel egy éve zajló harcokban az ENSZ szerint eddig több mint hatezer katona és civil vesztette életét. Az összecsapások a február 12-én kötött minszki tűzszüneti megállapodás ellenére szórványosan azóta is folytatódnak. Putyin orosz elnök alig két hete kijelentette: elképzelhetetlennek tart egy olyan forgatókönyvet, hogy orosz-ukrán háború törne ki.

Tavaly a kelet-ukrajnai válság miatt arra kényszerült Ukrajna, hogy visszaállítsa a sorkatonai szolgálatot, amelyet egy évvel korábban eltöröltek. Január 20-án pedig újabb részleges katonai mozgósítási tervet fogadtak el, amelynek keretében idén összesen mintegy 200 ezer tartalékost készülnek behívni a seregbe.

Meg kell állítani az oroszokat

Közben az Egyesült Államokban élő Gari Kaszparov volt sakkvilágbajnok, Putyin orosz elnök bírálója arra hívta föl a figyelmet, hogy meg kell állítani az oroszok terjeszkedési kísérletét. Arról, hogyan hat a háború a Kárpátalján élők mindennapjaira, az Origo riportjait itt, itt, itt és itt olvashatják.