Olajkutakat gyújt fel az Iszlám Állam Irakban

Vágólapra másolva!
Olajkutak felgyújtásával próbálja megakadályozni az Iszlám Állam az iraki légierő támadásait Tikrit környékén – közölték szemtanúk és katonai források.
Vágólapra másolva!

Fekete füst gomolyog szerda délután óta a Tikrittől keletre fekvő Adzsil olajmező felett – számolt be szemtanúkra és katonai forrásokra hivatkozva a Reuters.

Az iraki hadsereg és síita milíciák keletről közelítenek Szaddám Huszein szülővárosa felé, amelyet tavaly nyáron foglaltak el az Iszlám Állam harcosai.

Nincs amerikai légi támogatás

A Tikrit visszafoglalására indított offenzíváról Bagdad nem értesítette előre Washington, és az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció nem is vesz részt az akcióban. Az iraki légierő támogatja a földi hadműveleteket.

Mielőtt a dzsihádisták elfoglalták volna, az adzsili olajmezőn napi 25 ezer hordó olajat hoztak a felszínre, amelyet a kirkuki finomítóban dolgoztak fel. A napi földgázkitermelés pedig elérte a 4,2 millió köbmétert.

Körbezárják Tikritet

Az iraki hadsereg és az Irán által támogatott síita milicisták keletről a szárazföldön, északról és délről pedig a Tigris folyón közelednek Tikrit felé, és várhatóan a napokban kezdenek átfogó támadást a város visszafoglalására.

Első célpontjuk valószínűleg két szomszédos település, al-Dur és al-Alam lesz. Az előrenyomulásukat a dzsihádisták által az utak mentén telepített rengeteg akna lassítja.