Újabb ókori romvárost dózerol le az Iszlám Állam

iszlám állam isis
Vágólapra másolva!
Az iraki kormányzat közlése szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet emberei szombaton szétdúlták egy újabb ókori romváros, Hatra maradványait Észak-Irakban, az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló területen.
Vágólapra másolva!

Az idegenforgalmi és régészeti minisztérium Moszulban állomásozó alkalmazottaira hivatkozva tájékoztatta a Reuters brit hírügynökséget arról, hogy az Iszlám Állam tagjai a régészeti emlékeket dózerolják az UNESCO világörökségi listáján is szereplő városban.

Az Iszlám Állam januárban és februárban Moszulban tett tönkre felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat és könyvtári könyveket, mert eretnekségnek tekinti ezeket Forrás: Iszlám Állam

A tárca illetékese hozzátette, hogy más forrásból egyelőre nem tudták megerősíteni ezeket a jelentéseket, és még fényképekkel sem rendelkeznek a pusztításról.

Robbantások és rombolás

A Reuters mindazonáltal a térségben lakóktól is arról értesült, hogy az iszlamisták robbantásokat hajtanak végre, és épületeket rombolnak le a szóban forgó területen.

Hatra mintegy 110 kilométerre délre fekszik Moszultól.

Az Iszlám Állam januárban és februárban Moszulban tett tönkre felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat és könyvtári könyveket, mert eretnekségnek tekinti ezeket.

A dzsihadista csoport csütörtökön az észak-iraki Nimrúd (az ókori Kalhu) régészeti parkjának asszír romjait dúlta szét, és Abdelamir Hamdani iraki régész, a New York-i Stony Brook Egyetem munkatársa már akkor úgy nyilatkozott, hogy "egyértelműen Hatra lesz a következő célpont, ez csak idő kérdése".