Az Iszlám Állam meggyilkolt egy állítólagos izraeli kémet

iszlám állam isis
Vágólapra másolva!
Egy állítólag Izraelnek kémkedő férfi meggyilkolásáról tett közzé videofelvételt kedd este az Iszlám Állam nevű terrorszervezet.
Vágólapra másolva!

Az internetre feltöltött tízperces felvétel szerint a földön térdeplő, narancsszínű kezeslábast viselő férfit egy gyerek lőtte tarkón.

A Moszadnak kémkedhetett

Egy idősebb dzsihadista a kivégzést megelőzően Mohamed Szaíd Iszmáil Muszallam néven mutatta be a foglyot, aki szerintük a Moszadnak, az izraeli titkosszolgálatnak kémkedett.

Zsidó célpontok elleni támadásokat helyezett kilátásba az Iszlám Állam Forrás: Iszlám Állam

A Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapjának értesülései szerint a 19 éves áldozat Kelet-Jeruzsálemből származik.

Az Iszlám Állam harcosai a gyilkosság után zsidó célpontok elleni támadásokat helyeztek kilátásba, és kijelentették, hogy meg fogják hódítani Jeruzsálemet. A videón ezután bemutattak egy fényképes listát, amelyen állítólag izraeli kémek szerepelnek.

A felderítés lehetett a cél

Az Iszlám Állam arról számolt be az előző hónapban, hogy fogva tartja a Moszad egyik kémjét, és interjút közölt Muszallammal a csoport Dabik című propagandalapjában. Az újság szerint a férfit egy zsidó szomszédja szervezte be az izraeli titkosszolgálathoz, és az lett volna a feladata, hogy felderítse az Iszlám Állam állásait és fegyverraktárait Szíriában.
Muszallam apja tagadta, hogy a fiatalember a Moszadnak dolgozott volna.

"A fiam ártatlan. Az Iszlám Állam azért vádolta meg, mert megpróbált megszökni" - mondta az Izraelben élő férfi.

A szülők nem tudták

Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét információi szerint Muszallam 2014. október 24-én utazott Törökországba, majd onnan Szíriába ment, és önként, de szülei tudta nélkül csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Az Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló Iszlám Állam korábban több olyan felvételt is közzétett az interneten, amelyen a csoport tagjai által végrehajtott mészárlások láthatóak.