Rosszabbul tanul, de sokat akar keresni? Legyen férfi!

nő nők oktatás egyetem
MODEL RELEASED. Student examining egg yolk in a laboratory.
Vágólapra másolva!
Egy lány ne tanuljon matematikát, az férfias szakma. Jó dolog a karrier, de azért most már a gyerekszülésen sem ártana elgondolkozni. Miért akarsz visszamenni a munkahelyedre? Van szíved azt a kisbabát bölcsődébe adni? 
Vágólapra másolva!

A fenti mondatokat valószínűleg rengeteg nő hallotta már, aki úgy döntött, hogy egyetemre megy és karriert épít. Bár az Európai Unióban lényegesen jobb a helyzet, mint a világ többi részén, még itt is élnek a nőkkel kapcsolatos előítéletek.

A nőket már az iskolában lebeszélik a "férfias szakmákról" Forrás: Science Photo Library/Wladimir_Bulgar

Jóval kevesebbet keresnek

Ha ez nem lenne elég, még azok a nők sem számíthatnak egyenlő bánásmódra, akik valamelyik jól menő cégnél helyezkedtek el – derült ki abból a kutatásból, amit pár napja adott ki az Európai Parlament.

Az Európai Unióban hiába végzik el ugyanazt az egyetemet, a nők jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Érdekes módon magas különbségek vannak a két nem keresete között Németországban és Ausztriában, ahol a nők a férfiak fizetésének 62-67 százalékát vihetik haza. Valamivel jobb a helyzet Spanyolországban, Finnországban, Hollandiában és Csehországban, itt ugyanez az arány 75 százalék. A legjobban teljesítő Egyesült Királyságban és Belgiumban sem valósult még meg a teljes egyenlőség, ott 90 százalék az arány.

Jobban tanulnak, rosszabbul járnak

Mielőtt bárki azt hinné, hogy a probléma a munkapiacon kezdődik, ki kell, hogy ábrándítsuk. A nemi különbségek egyik kulcsa az oktatás. Több tanulmány is kimutatta már, hogy a lányok általában jobban teljesítenek az iskolában és szorgalmasabbak, mint a fiúk, sőt a felsőoktatásban is többen vesznek részt. Csakhogy nem mindegy, melyikben.

Legyen bölcsész, ne informatikus

Még a nyugati társadalmakban is él a tévhit, miszerint a lányoknak inkább a bölcsészettudományokban kell jeleskedniük és az embereket segítő szakmákban – például tanár, ápolónő – kell érvényesülniük. Ezzel szemben a fiúk gyakran mennek tudományos pályára, informatikusnak, mérnöknek, ezek a szakmák pedig jobban is fizetnek. Az Európai Unió tagországaiban egyedül az informatikai és a tudományos egyetemi szakokon tanul több férfi, mint nő.

Az Európai Bizottság tavaly készített egy felmérést a nők és a férfiak közötti egyenlőségről, ebben ajánlásokat is megfogalmaztak. Véleményük szerint már az általános iskolákban el kellene gondolkozniuk azon a tanároknak, hogyan bátorítsák a lányokat a tudományos pályára. Ha ugyanis mindig csak azt hallják, hogy „te ehhez úgysem értesz, ez fiús szakma”, akkor soha nem fognak kiteljesedni és egyenlő jogokat szerezni.

Az adatokból látszik, milyen kevés nő tanul mérnöknek Forrás: Európai Parlament

És mi a helyzet Magyarországon?

A bizottság tavaly azt is felmérte, hogyan látják a tagországok állampolgárai a nemek közti egyenlőséget. Ebből derült ki, hogy a magyarok meglehetősen konzervatívan gondolkoznak a nőkről és a társadalomban betöltött szerepükről. Nagy részük szerint a gyermekgondozás alapvetően a nők dolga és azzal is egyetértenek, ha az apa előbbre helyezheti a munkáját a gyerekek gondozásánál. Ráadásul az európaiak – köztük honfitársaink – 60 százaléka egyetért azzal az állítással, amely szerint a családi élet látja a kárát, ha az anyának teljes munkaidős állása van.

Nőknek az EU a világ legjobb helye

A kérdés tehát még mindig aktuális, nőnap alkalmából pedig még konferenciát is rendeztek az Európai Parlamentből arról, hogyan lehetne a nők helyzetén javítani az oktatással. Bár konkrét választ nem sikerült találni, azt Vera Jourová, a nemek esélyegyenlőségéért is felelős igazságügyi biztos is elismerte: „Bár a nők számára az Európai Unió a világ egyik legjobb helye, még mindig vannak hiányosságok”.

Tíz nap apasági szabadság

Az Európai Parlament képviselői ma egy közös állásfoglalást is megszavaztak, amelyben leszögezték: zörtént ugyan némi előrelépés a nemek közötti egyenlőség ügyében, azonban még mindig fel kell számolni a bérszakadékot, a női karrierek útját álló „üvegplafontˮ, és a gazdasági függőséget - vélik.

Ehhez azonban nemcsak a fizetéseket kell egyensúlyba hozni, hanem alapvető intézkedéseket is el kell fogadni. Ezért az EP felszólította a tagországokat, hogy a férfiaknak járjon 10 nap fizetett apasági szabadság (Magyarországon ez jelenleg öt nap, ikrek esetén hét), az Európai Bizottságot pedig arra, hogy biztosítson több pénzt óvodák és bölcsődék építésére.

„A nők és férfiak sosem lesznek egyformák, de mindnyájunk érdeke, hogy ugyanolyan jogokat élvezzenekˮ - összegzett Marc Tarabella, az állásfoglalást jegyző belga szocialista képviselő.